Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Insamlingsresor & expeditioner

För att samla nya växtarter, kunskap och inspiration deltar medarbetare från Botaniska trädgården i olika insamlingsresor. Ett gott samarbete med kollegor från andra botaniska trädgårdar är ofta nyckeln till en lyckad resa. Självklart samlas aldrig växter utan tillstånd.

Forskningschef Mats Havström

Brasilien 2022

Botaniskas forskningschef åker på fältresa med syftet att påbörja etableringen av en forskningsstation i den atlantiska regnskogen nordost om Rio de Janeiro.

Kor under träd i Etiopien

Etiopien 2022

Under hösten 2022 genomfördes en första gemensam resa i Etiopien för att tillsammans planera projektet samt identifiera viktiga arter av träd att påbörja utvärdering kring.

Botanist samlar in ölandstok

Öland 2021

Insamlingsresa gjordes sensommaren på Öland av våra botanister för att samla in frön och växtmaterial från ölandstok.

Vybild över berg i Rumänien

Rumänien 2019

Under hösten genomförde Botaniskas intendent Henrik Sjöman, tillsammans med kollegor från ett antal andra botaniska trädgårdar, en gemensam expedition till Rumänien. Syftet var att tillsammans studera och samla främst träd och buskar från regionen.

En hand som håller i frön av kastanjebladig ek

Azerbajdzjan 2019

Under hösten genomförde Botaniskas intendent Henrik Sjöman tillsammans med kollegor vid Chicago Botaniska trädgård och Baku Botaniska Trädgård en gemensam insamlingsexpedition till Talyshbergen i sydöstra Azerbajdzjan.

Iran 2018

Marika Irvine och Magnus Lidén från Göteborgs botaniska trädgård åkte april 2018 på en insamlingsresa till Zagrosbergen i Iran.

på expedition

Japan & Ryssland 2018

Under sommaren 2018 genomförde Botaniskas Intendent, Henrik Sjöman, en omfattande studieexpedition för att bland annat studera magnolior i sina naturliga växtmiljöer.

Carpinus orientalis

Georgien 2017

Ett flertal expeditioner till Georgien och södra Kaukasus utfördes under 2017 av Henrik Sjöman för att studera mångfalden av träd och buskar.

vacker ek

Azerbajdzjan 2017

Hösten 2017 åker Henrik Sjöman, Botaniskas intendent, på en insamlingsresa för att samla in intressanta och odlingsvärda träd.

Ecuador

Ecuador 2017

Botaniskas trädgårdsmästare Åsa Kullin besöker Ecuador där hon deltar i en konferens och får studera orkidéer i sin naturliga miljö.

Sydafrika 2016

Chefsträdgårdsmästare Anders Stålhand från Botaniska trädgården berättar om exkursionen till Sydafrika där de såg tusentals olika arter. De besökte olika nationalparker och även Kristenbosch botaniska trädgård.

Appalacherna i Virginia

USA 2016

I slutet av september 2016 åkte Henrik Sjöman och Henning Pettersson, från Botaniska trädgården i Göteborg, på en tre veckor lång forskningsresa till Appalacherna i östra USA.

Japan 2012

Våren 2012 gjorde Björn Aldén en studieresa till Japan. Resan var möjlig tack vare att Botaniskas Vänner tilldelat honom Carl Skottsbergsstipendiet. Här kan du läsa hans reseberättelse.

Kaukasus 2011

2011 gjordes en insamlingsresa till norra Kaukasus. Totalt samlades fröer från 250 olika arter av alpiner och lökväxter, de flesta mycket ovanliga i odling, men med stor potential.

Mexiko 2011

Vilda dahlior studerades och samlades vid en rundresa i dahlians hemland Mexiko 2011. Fynden innebär att Göteborgs botaniska trädgård nu har en av världens största samlingar av vilda dahlior.


Senast uppdaterad: 2023-04-03 09:29