Insamlingsresor & expeditioner
För att samla nya växtarter, kunskap och inspiration deltar medarbetare från Botaniska trädgården i olika insamlingsresor. Ett gott samarbete med kollegor från andra botaniska trädgårdar är ofta nyckeln till en lyckad resa. Växter samlas alltid med tillstånd.
Kent Kainulainen berättar om sin insamlingsresa till Vohemar-distriktet i Madagaskar.
Stina reser till Abisko tillsammans med kollegor från Millenium Seed Bank. Resan fokuserade på fröinsamling i syfte att bevara arktisk flora.
Botanister och trädgårdsmästare från Botaniska besöker återigen Rumänien för en två veckor lång fältresa.
Under våren 2023 genomförde Botaniska en fältresa till centrala Nepal för att studera och dokumentera olika typer av vegetationssystem med rhododendron.
Syfte med resan var att studera och utvärdera inhemska trädarter i Etiopien och deras kapacitet att hantera utmanande urbana miljöer idag, samt i ett framtida klimat.
Under maj månad 2023 åkte botaniskas trädgårdsmästare Johan Nilson till Uzbekistan för att samla växtmaterial till trädgårdens löksamling.
Botaniskas forskningschef åker på fältresa med syftet att påbörja etableringen av en forskningsstation i den atlantiska regnskogen nordost om Rio de Janeiro.
Under hösten 2022 genomfördes en första gemensam resa i Etiopien för att tillsammans planera projektet samt identifiera viktiga arter av träd att påbörja utvärdering kring.
Insamlingsresa gjordes sensommaren på Öland av våra botanister för att samla in frön och växtmaterial från ölandstok.
Under hösten genomförde Botaniskas intendent Henrik Sjöman, tillsammans med kollegor från ett antal andra botaniska trädgårdar, en gemensam expedition till Rumänien. Syftet var att tillsammans studera och samla främst träd och buskar från regionen.
Under hösten genomförde Botaniskas intendent Henrik Sjöman tillsammans med kollegor vid Chicago Botaniska trädgård och Baku Botaniska Trädgård en gemensam insamlingsexpedition till Talyshbergen i sydöstra Azerbajdzjan.
juni 2018 reste botaniskas trädgårdsmästare Johan Nilson runt i Appalacherna i östra USA för att botanisera och samla växtmaterial.
Marika Irvine och Magnus Lidén från Göteborgs botaniska trädgård åkte april 2018 på en insamlingsresa till Zagrosbergen i Iran.
Under sommaren 2018 genomförde Botaniskas Intendent, Henrik Sjöman, en omfattande studieexpedition för att bland annat studera magnolior i sina naturliga växtmiljöer.
Ett flertal expeditioner till Georgien och södra Kaukasus utfördes under 2017 av Henrik Sjöman för att studera mångfalden av träd och buskar.
Hösten 2017 åker Henrik Sjöman, Botaniskas intendent, på en insamlingsresa för att samla in intressanta och odlingsvärda träd.
Botaniskas trädgårdsmästare Åsa Kullin besöker Ecuador där hon deltar i en konferens och får studera orkidéer i sin naturliga miljö.
Chefsträdgårdsmästare Anders Stålhand från Botaniska trädgården berättar om exkursionen till Sydafrika där de såg tusentals olika arter. De besökte olika nationalparker och även Kristenbosch botaniska trädgård.
I slutet av september 2016 åkte Henrik Sjöman och Henning Pettersson, från Botaniska trädgården i Göteborg, på en tre veckor lång forskningsresa till Appalacherna i östra USA.
Våren 2012 gjorde Björn Aldén en studieresa till Japan. Resan var möjlig tack vare att Botaniskas Vänner tilldelat honom Carl Skottsbergsstipendiet. Här kan du läsa hans reseberättelse.
2011 gjordes en insamlingsresa till norra Kaukasus. Totalt samlades fröer från 250 olika arter av alpiner och lökväxter, de flesta mycket ovanliga i odling, men med stor potential.
Vilda dahlior studerades och samlades vid en rundresa i dahlians hemland Mexiko 2011. Fynden innebär att Göteborgs botaniska trädgård nu har en av världens största samlingar av vilda dahlior.
Senast uppdaterad:
2024-01-12 13:35