Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Uzbekistan 2023

  • Baysunbergen i Pamir-Alaj
    Bild 1 av 8
  • Vy
    Bild 2 av 8
  • Tulipa chimgan
    Bild 3 av 8
  • tulipa chimgan i bergig dalgång
    Bild 4 av 8
  • Chimganbergen i Tian-Shan
    Bild 5 av 8
  • Registan i Samarkand
    Bild 6 av 8
  • crocus alatavicus
    Bild 7 av 8
  • colchicum luteum
    Bild 8 av 8

Under maj månad 2023 åkte botaniskas trädgårdsmästare Johan Nilson till Uzbekistan för att samla växtmaterial till trädgårdens löksamling.  

Det var första gången i botaniskas historia som en insamlingsexpedition gick till Centralasien. Uzbekistan är beläget i centrum av denna både historiskt och botaniskt intressanta region, där det omgärdas av Kazakstan, Kirgizistan, Tadjikistan och Turkmenistan.  Landskapet präglas av stäpp mellan högresta bergsmassiv. Förekomsten av geofyter (lökar och knölar) är exceptionell och som exempel kan nämnas tulpaner (Tulipa spp.) som förekommer med mer än 30 arter. Av platser som besöktes är Samarkand den historiskt bäst kända staden, som under århundraden var en av sidenvägens viktigaste handelsplatser, med den imponerande Registan som ett av de viktigaste historiska monumenten i regionen. 

Tillsammans med kollegor från Denver Botanic Garden och Tashkent Institut of Science var målet att besöka de botaniskt rika och intressanta bergskedjorna Pamir-Altaj och Tian-Shan i östra delarna av Uzbekistan och studera dess rika geofytflora (lökar och knölar), samt att samla in nytt genetiskt material till våra redan omfattande samlingar. Resan resulterade i en stor mängd frökollekter av värdefulla arter, främst inom släkterna Anemone, Allium, Colchicum, Eremurus, Fritillaria, Iris och Tulipa.

Botaniskas samlingar av lökväxter är bland de största i sitt slag. Forskare från hela världen kommer till oss för att studera och forska på våra samlingar. Att hålla stora samlingar av vildinsamlade växter blir mer och mer viktigt, inte minst ur bevarandeperspektiv då det möjliggör framtida återplanteringar.  

Fortsatta samarbeten med Tashkent Institute of Science har bland annat resulterat i ett samarbetsprojekt kring bevarandet av Ostrowskia magnifica (en avlägsen släkting till blåklocka) i Uzbekistan, där vi hjälper till med att odla upp material för framtiden. 

Arbetet med att kartlägga floran i Uzbekistan är något som pågått under lång tid, men som under det senaste decenniet påtagligt intensifierats. Ett arbete vi är glada över att vara del av.  


Senast uppdaterad: 2023-10-16 11:37