Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Azerbajdzjan 2019

  • Papegojbuske bestånd
    Bild 1 av 6

    Papegojbuske (Parrotia persica)

  • Crocus
    Bild 2 av 6

    Crocus

  • Äng av krokus
    Bild 3 av 6

    Crocus caspius

  • Kastanjebladig ek
    Bild 4 av 6
  • Insamling av växtmaterial
    Bild 5 av 6
  • Ekollon från Kastanjebladig ek
    Bild 6 av 6

    Ekollon från Kastanjebladig ek (Quercus castaneifolia)

Under hösten 2019 genomförde Botaniskas intendent Henrik Sjöman tillsammans med kollegor vid Chicago Botaniska trädgård och Baku Botaniska Trädgård en gemensam insamlingsexpedition till Talyshbergen i sydöstra Azerbajdzjan.

Kastanjebladig ek

Den trädart som var i fokus för denna insamlingsresa var den kastanjebladiga eken (Quercus castaneifolia) som främst har sin naturliga förekomst i de kaspiska bergen i södra Azerbajdzjan samt norra Iran. Syftet med att fokusera på den kastanjebladiga eken är att den endast finns i odling från två tidigare insamlingar från Iran, vilket medför att vi har en väldigt begränsad genetisk variation av denna art i odling. Att få in en bredare representation av den kastanjebladiga eken gör att vi i större omfattning kan finna odlingsvärda typer som även kan vara odlingsvärda för Sverige. Den kastanjebladiga eken utvecklas i Talyshbergen till väldigt vackra och stolta träd och förekommer från havsnivå till över 1200 meter över havet. Under expeditioner har ett flertal ekotyper insamlats från olika höjd i bergen för att utvärdera deras potential för Sverige. Förutom att kunna njuta av detta vackra träd i Sverige har arten även potentialen att bli ett framtida stadsträd då den växer i miljöer som till stora delar påminner om innerstadsmiljöer i västra Europa och Nordamerika, nämligen varma och periodvis riktigt torra förhållanden – en spännande framtidsart.

Papegojbusken

Förutom fokus på den kastanjebladiga eken var syftet även att studera och eventuellt identifiera extra vackra typer av den på svenska så felaktigt kallad papegojbusken (Parrotia persica) som minsann kan utvecklas till riktigt vackra och resliga träd. I Talyshbergen är arten väldigt vanligt förekommande och har i vissa dalgångar utvecklat nästan enhetliga bestånd som om hösten intar alldeles fantastiska färger i regnbågens alla färgnyanser. Även hos papegojbusken är den genetiska variationen mycket begränsad i odling och en större genpool skulle vara av stort värde. Under denna resa studerade vi variationen bland de olika träden av papegojbusken för att eventuellt identifiera extra vackra och resliga individer som man kan selektera vidare på. Förutom vacker höstfärgning är växtsätt något som är av stort värde. Att finna träd av papegojbusken som utvecklar en reslig och väl avvägd kronuppbyggnad tillsammans med fina säsongskvaliteter skulle vara intressant att introducera – fortsättning följer!

Höstlökar

Talyshbergen är inte bara känd för sina vackra träd utan även sina lökväxter. Under vår resa här i slutet av oktober fick vi äran att uppleva en fantastisk blomning av flera olika arter av höstblommande Crocus. I öppna hagmarker fick vi uppleva en vacker blomning av de blåblommiga Crocus speciosus medan i glesa lövskogsmiljöer fick vi se hela mattor av den vitblommande Crocus caspius – alldeles fantastiskt vackert!

Träd från Azerbaidjan i botaniska

Denna expedition var den andra på kort tid till Azerbajdzjan och vi har redan ett flertal träd från regionen i trädgården såsom den intressanta Alnus subcordata som finns representerad med flera individer– och fler lär det bli i en snar framtid.


Senast uppdaterad: 2019-11-18 10:48