Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Expedition till dahlians hemland

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 1 av 13

    På resan studerades hur vilda dahlior växer i sin naturliga miljö.

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 2 av 13

    Här planeras resrutten.

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 3 av 13

    Mexiko bjöd på många vackra vyer längs med resvägen.

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 4 av 13

    Maria Sjöstedt och Birgitta Hagelin samlar växtmaterial. 

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 5 av 13

    Dahlia scapigera

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 6 av 13

    Zinnia elegans

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 7 av 13

    Kameran användes flitigt, här av Alexandre Antonelli.

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 8 av 13

    Många olika naturtyper besöktes under resan.

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 9 av 13

    Dahlia coccinea

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 10 av 13

    Birgitta Hagelin studerar Dahlia coccinea.

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 11 av 13

    Dahlia cuspidata

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 12 av 13

    Dahlia scapigera

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 13 av 13

    Här packas det inför färden hemåt. 

I september 2011 reste tre medarbetare från Göteborgs botaniska trädgård runt i dahlians hemland Mexiko. De studerade och samlade både dahlior och suckulenter. Resan förstärkte också samarbetet med universitetet i Mexiko City och deras botaniska trädgård.

Mexiko räknas som dahlians hemland. Till Mexiko åkte därför Alexandre Antonelli, vetenskaplig intendent, Maria Sjöstedt, trädgårdsmästare och Birgitta Hagelin, trädgårdstekniker vid Göteborgs botaniska trädgård för att studera dahlior i deras naturliga miljö.

− Ett viktigt mål för resan var att lära oss mer om hur vilda arter av dahlior växer i sin naturliga miljö, säger Maria Sjöstedt. Vi vill bli bättre på att odla dahlior i Botaniska trädgården och öka både kvalitén och antalet vilda dahliaarter.

En av världens största dahliasamlingar

Resan kan sammanfattas som lyckad på alla sätt. De tre kollegorna samlade sju dahliaarter som inte tidigare odlats i Botaniska trädgården, bland annat Dahlia scapigera, Dahlia neglecta, Dahlia mollis och Dahlia tubulata. Det innebär att Botaniska trädgården nu har totalt 19 arter av vilda dahlior, en av de största samlingarna av vilda dahlior i världen!
− På sikt hoppas vi kunna visa upp nästan alla vilda dahliaarter i Botaniska trädgården. Det är 35 stycken, säger Maria Sjöstedt.

De vilda dahliaarterna har planterats i anslutning till Botaniska trädgårdens entréområde. I Mexiko studerades växtplats och jordmån för att förstå under vilka förutsättningar de olika arterna trivs bäst.
− Några av de vilda dahliaarterna är hotade i sin naturliga miljö, berättar Alexandre Antonelli. Att odla dem i Botaniska trädgården är ett sätt att rädda och bevara dem för framtiden.

− Vi vill också visa kopplingen mellan vilda och odlade dahlior, säger Birgitta Hagelin. Dahlian är ett exempel på en kulturväxt med stor variation. Det finns hela 55 000 registrerade sorter av odlade dahlior och alla härstammar från två vilda arter!

Inspiration till suckulentutställning

Ett annat viktigt mål för resan var att samla inspiration inför utställningen "Ökenliv" i Botaniska trädgårdens växthus som öppnar 2 juni 2012. Tio arter av suckulenter samlades och kameran användes flitigt.
− Att ha studerat suckulenterna i sin naturliga miljö är en stor fördel när vi nu bygger om i växthuset inför utställningen, säger Alexandre Antonelli.

− Det var intressant att se dahlior och suckulenter växa bredvid varandra, fortsätter Alexandre Antonelli berätta. Växterna har helt olika strategier för att hantera torkan. Suckulenterna magasinerar vatten i sina tjocka, köttiga blad eller stjälkar. Dahlians knölar har uppenbarligen också varit en lyckad strategi för att klara av torka och bränder.

Mexikos fantastiska natur

Resan, som ägde rum den 29 augusti till 8 september 2011, gick genom delstaterna norr, väster och söder om Mexiko City. Till hjälp hade de Mexikos dahliaexpert Robert Bye och botanisten Pedro Tenorio.
− Det var som att resa med ett levande uppslagsverk, berättar Birgitta Hagelin och ser både imponerad och nöjd ut.

Alla de tre resenärerna talar gärna om de fantastiska miljöerna och vackra landskapen i Mexiko. Många olika naturtyper besöktes, allt från halvöken till frodig lövskog. Platserna låg mellan 2000 och 4000 meter över havet. Den höga höjden gör att de insamlade växterna går att odla utomhus i vårt svenska klimat, till skillnad från de flesta andra tropiska växter.

Samarbete med universitetet i Mexiko City

Redan på resans första dag höll Alexandre Antonelli ett uppskattat och välbesökt föredrag på universitetet i Mexiko City.
− Resan har förstärkt vårt samarbete med universitetet i Mexiko City och deras botaniska trädgård, säger Alexandre Antonelli. Vi hoppas på ännu mera utbyte i framtiden, både av fröer och av studieresor. Dessutom diskuterade vi möjligheten att starta ett gemensamt forskningsprojekt, fortsätter han entusiastiskt.

Dubbletter av allt växtmaterial som samlades in för Göteborgs botaniska trädgårds räkning gavs till Mexikos herbarium och botaniska trädgården i Mexiko City.

− Ett gott samarbete med lokala experter är en förutsättning för att få alla tillstånd som behövs för sådana här insamlingsresor, betonar Alexandre Antonelli. Tack vare samarbetet med universitetet gick den här resan mycket smidigt. Redan första dagen kunde vi komma ut och börja samla.

Sommarblommor i naturlig miljö

Resenärerna hann med mer än bara dahlior och suckulenter. Även sommarblommor studerades i sin naturliga miljö.
− Nästa år kommer utformningen av sommarblomsrabatterna i Botaniska trädgårdens entréparti vara inspirerade av resan till Mexiko, berättar Birgitta Hagelin.

Resan var möjlig tack vare Carl Skottsberg stipendier och stipendium från Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället (KVVS).


Senast uppdaterad: 2017-01-25 11:56