Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nepal 2023

  • bergtopp Nepal
    Bild 1 av 6
  • stadsvy i Nepal med berg i bakgrunden
    Bild 2 av 6
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 3 av 6
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 4 av 6
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 5 av 6
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 6 av 6

Under våren 2023 genomförde Botaniska en fältresa till centrala Nepal för att studera och dokumentera olika typer av vegetationssystem med rhododendron.

Botaniskas vetenskapliga intendent Henrik Sjöman, som ansvarar för den vedartade samlingen i trädgården, ser Himalaya som ett intressant område för odlingsvärda rhododendron för trädgården. Men innan man bestämmer sig för att samla in växter är det viktigt att studera dem i sina naturliga växtmiljöer för att på så sätt lära sig mer om vilka unika egenskaper de utvecklat för att vara framgångsrika att konkurrera om resurser samt tolerera olika typer av växtmiljöer – aspekter som är avgörande att känna till vid dess användning i exempelvis botaniska trädgården i Göteborg.

Denna initiala resa hade sitt fokus kring de centrala bergsområdena i Nepal kring bergsmassivet Annapurna med sin högsta topp på över 8000 meter. Genom denna dramatiska topografi från 800 meter över havet till toppar på över 8000 meter över havet förekommer en stor variation i klimat och därmed en stor variation av vegetationssystem. Vi började vår vandring på 800 meter över havet i ett subtropiskt klimat med många städsegröna lövträd och en fantastisk frodighet med en successiv förändring allteftersom man når högre upp i terrängen. Beträffande rhododendron förekommer det arter från de varmtempererade delarna med gigantiska träd av Rhododenron arboreum som i vissa fall påminde mer om de sparbanksekar som vi i Sverige ser i landskapet än de rhododendronbuskar som vi har i våra trädgårdar. Artsammansättningen av rhododendron utvecklades allteftersom vi vandrade högre upp i terrängen där vi på omkring 3500 meter över havet vandrade i blommande skogar av bland annat Rhododendron barbatum som inte bara ger ett spektakulärt uttryck genom sina djupt röda blommor utan även har fantastiskt vackert flagnande stammar i blänkande rödorangea färger. Även nedskräpningen i skogarna av nedfallna blommor som färgar marken vackert rödrosa gör upplevelsen ännu starkare.

Vi hoppas på denna och kommande resor från denna region kunna utveckla en större förståelse kring rhododenron och vilka arter samt ekotyper som skulle kunna passa för Göteborgs botaniska trädgård.


Senast uppdaterad: 2023-12-20 15:16