Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Madagaskar 2023

  • Perichlaena richardii (Bignoniaceae)
    Bild 1 av 6

    Perichlaena richardii (Bignoniaceae)

  • Färglada frukter hos en Cnestis-art (Connaraceae)
    Bild 2 av 6

    Färglada frukter hos en Cnestis-art (Connaraceae)

  • Mangroven Sonneratia alba (Lythraceae)
    Bild 3 av 6

    Mangroven Sonneratia alba (Lythraceae)

  • Canarium multiflorum (Burseraceae)
    Bild 4 av 6

    Canarium multiflorum (Burseraceae)

  • Hydrostachys sp. (Hydrostachyaceae)
    Bild 5 av 6

    Hydrostachys sp. (Hydrostachyaceae)

  • Pachypodium rutenbergianum (Apocynaceae)
    Bild 6 av 6

    Pachypodium rutenbergianum (Apocynaceae)

Under hösten 2023 genomförde Botaniskas intendent Kent Kainulainen tillsammans med kollegan Sylvain Razafimandimbison från Naturhistoriska riksmuseet en gemensam insamlingsresa till Vohemar-distriktet i nordöstra Madagaskar.

”Denna resa hade vi planerat så att den skulle sammanfalla med regnperioden vilket är den tid då man kan hoppas att se flest antal arter i blom. Tyvärr kom regnen några veckor senare än förväntat så det var fortfarande ganska torrt i den här delen av Madagaskar. Det blev oavsett en lyckad insamlingsresa.

Den första plats vi besökte ligger strax norr om kuststaden Vohemar i ett område som heter Andrafiamadinika. Vegetationen här beskrivs kanske bäst som en sekundär buskskog eftersom den nyttjas av människor i flera närliggande byar och är starkt påverkad av detta. Marken betas även av boskap och stora delar av området kan betraktas som ett kulturlandskap. Även om det ursprungliga trädskiktet nu till största delen är borta så är buskfloran ändå artrik, speciellt inom växtfamiljerna Apocynaceae och Celastraceae. Här växer även iögonfallande slingerväxter som Perichlaena richardii (Bignoniaceae) och vaniljen Vanilla madagascariensis (Orchidaceae). I området finns också en mangroveskog där vi hittade fyra av Madagaskars åtta arter av mangrove.

Efter Andrafiamadinika så åkte vi västerut till Daraina och Binara-bergen. Även här är skogen under hårt tryck från lokalbefolkningen. Den avverkas successivt uppåt bergen och eldas upp så att marken kan användas för svedjebruk under några år och därefter övergå till betesmark. Vi fick gå långt för att nå skogskanten, men glädjande nog finns fortfarande en hel del primär naturskog (urskog) kvar. Det är en regnskog som är mycket artrik på både växter och djur. Här såg vi bland annat flockar av lemurer av arten Propithecus tattersalli. Trädskiktet domineras av den vitbarkiga Canarium multiflorum (Burseraceae) som har en eftertraktad aromatisk kåda. Bland de mer intressanta växtinsamlingarna härifrån kan nämnas Aphloia theiformis (Aphloiaceae), en ännu obeskriven art av släktet Hymenodictyon (Rubiaceae), samt en art av Hydrostachys - ett släkte vattenväxter från Madagaskar och södra Afrika som är specialiserade på att växa i strömmande vatten.

Slutligen reste vi norrut till Andrangana. Där finns en intressant och välbevarad skog där arter från monsunskog och strandnära skog möts. Det är en relativt lågvuxen men artrik skog, främst bestående av vedartade växter, som växer i näringsfattig sand. Stora exemplar av Pachypodium rutenbergianum (Apocynaceae) växer här, varav det största vi såg hade en stamomkrets på 3 m. Här samlade vi bland annat Rhopalocarpus, ett släkte som ingår i växtfamiljen Sphaerosepalaceae som bara finns på Madagaskar. Ett annat kul fynd var Melanoxerus antsirananensis (Rubiaceae), en art som beskrevs så sent som 2021* (av mig). Synd bara att detta träd ännu inte hade hunnit börja blomma!”

Kent Kainulainen

* Läs artikeln "A taxonomic revision of Melanoxerus (Rubiaceae), with descriptions of three new species of trees from Madagascar"


Senast uppdaterad: 2024-01-12 14:29