Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rumänien 2023

  • Ängsmark i Rumänien
    Bild 1 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 2 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 3 av 7
  • Emil Wallin, trädgårdsmästare i Botaniska
    Bild 4 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 5 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 6 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 7 av 7

Botanister och trädgårdsmästare från Botaniska besöker återigen Rumänien för en två veckor lång fältresa.

Hösten 2019 genomfördes en större insamlingsexpedition i Rumänien med målsättningen att samla intressanta arter och ekotyper av träd för ett framtida klimat. I samband med många av dessa typer av insamlingsexpeditioner är att det vissa år inte finns frön tillgängliga från vissa nyckelarter som man är specifikt intresserade av. Detta var fallet från fältresan 2019 och nu i år (2023) var det återigen dags att återse Rumänien för att kunna samla frön på det växtmaterial som inte kunde insamlas 2019.

Medverkande från botaniska på denna insamlingsresa var trädgårdsmästarna Sara Ulriksson och Emil Wallin, samt vetenskapliga intendenten Henrik Sjöman. Tillsammans med kollegor från Iasi Botaniska Trädgård i Rumänien samt Royal Botanical Garden Kew i England genomfördes en två veckor lång fältresa med ett fokus på de östra delarna av landet som representerar ett väldigt varmt och periodvis torrt sommarklimat med vackra stäppängar och stäppskogar. De vegetationssystem som återfinns i Rumäniens östra del är anpassade för varma och torra förhållanden – förhållanden som överensstämmer med innerstadsmiljöer i västra Europa – vilket gör denna region till ett mycket intressant område för träd och buskar för våra framtida städer.

I arbetet med att studera växter för ett framtida klimat i exempelvis i Sverige är det inte bara fokus på att titta på andra arter än de inhemska för att kunna addera långsiktigt hållbara växter. Det är lika viktigt att utveckla kunskapen om ett i Sverige inhemskt växtmaterial och se ifall det finns ett annat genetiskt material av dessa inhemska arter som har en högre kapacitet att möta ett framtida klimat. Därför är östra Rumänien ett mycket intressant område då det här återfinns många olika arter som även är vildväxande i Sverige såson avenbok, naverlönn, skogsek, bergek och bok. Trots att de är samma art så skiljer sig dem stort emellan då avenkokar och naverlönnar från östra Rumänien är betydligt mer toleranta för varma och torra förhållanden än material med ett svenskt ursprung då de i östra Rumänien har evolutionärt utvecklat strategier för att hantera ett betydligt varmare och torrare sommarklimat. Detta innebär att man kan uppgradera ett inhemskt växtmaterial med ett genetiskt material som har egenskaper att hantera utmaningarna som ett framtida klimat innebär.

Ett sådant exempel på denna fältresa var ett besök i en frodig bokskog i östra Rumänien, på gränsen till Ukraina. Denna boskskog skiljer ut sig markant från andra bokskogar på denna breddgrad då de annars har sin huvudsakliga existens i svala bergsmiljöer medan denna skog befinner sig på 82 meter över havet ute på den oändliga stäppen. Dessa bokträd har evolutionärt utvecklat en betydligt högre tolerans för riktigt varma och periodvis riktigt torra sommarförhållanden jämfört med sina släktingar i bergsmiljöerna. Detta medför att denna unika bokskog i östra Rumänien innefattar ett genetiskt material av bok som med framgång kan hantera ett betydligt varmare klimat än det material som härstammar från Sverige. Detta är ett exempel på varför botaniska genomför riktade insamlingar av frön för att på så sätt kunna utvärdera och kanske introducera ett genetiskt material som har en större potential att hantera vårt nya klimat. Vi hoppas kunna återkomma med hur den efterföljande utvärderingen fortgår.


Senast uppdaterad: 2023-12-20 15:17