Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Etiopien 2023

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 9
 • Etiopien landskapsvy
  Bild 2 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 6 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 7 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 8 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 9 av 9

Syfte med resan var att studera och utvärdera inhemska trädarter i Etiopien och deras kapacitet att hantera utmanande urbana miljöer idag, samt i ett framtida klimat.

I ett forskningsprojekt där botaniskas Henrik Sjöman medverkar har flera fältexpeditioner till Etiopien genomförts. Forskningsprojektet som även inkluderar Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp samt Addis Ababas University.

I detta forskningsprojekt har ett flertal fältexpeditioner genomförts med syfte att studera arter i sina naturliga växtmiljöer och där se vilka som eventuellt har kapaciteten att hantera varma och periodvis torra innerstadsmiljöer och där även kunna leverera viktiga ekosystemtjänster. Under sensommaren genomfördes bland annat en fältresa till Arba Minch i sydvästra Etiopien, där vi fick äran att genomföra datainsamling i den mycket vackra och artrika Nechisar National Park. I nämnda nationalpark förekommer en stor variation av skogsystem – från de torra savannsystemen där träden utsätts för riktigt utmanande förhållanden med långa perioder av torka, till frodiga skogsystem utmed slingrande bäckar och floder. Denna möjlighet att få studera och samla blad- och vedprover från en stor andel av trädarter från olika typer av växtförhållanden på en och samma plats gör arbetet väldigt värdefullt då liknande förutsättningar är svåra att få till på andra håll i landet.

Förutom en fantastisk artrikedom i skogarna är även djurlivet exceptionellt på många olika sätt. Ljudbilden domineras i skogarna av en intensiv fågelsång från alla de färgglada fåglarna i trädkronorna som även ackompanjeras av olika apor som följer vårt arbete nyfiket. På marken får man dagligen besök av grupper av vildsvin och babianer vilket gör fältarbetet till en väldigt exotisk upplevelse. En del av nationalparken inkluderar även en del av en större sötvattensjö där flodhästar och krokodiler har sin hemvist.

Utifrån fältarbetet i bland annat Nechisar National Park har en stor andel data insamlats som kommer bearbetas för att sedan kunna ta fram en lista på potentiella kandidater av inhemska träd i Etiopien för urbana miljöer i ett framtida klimat, vilket vi hoppas kunna återkomma till.


Senast uppdaterad: 2023-12-20 15:16