Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om Botaniska

Lökträdgården Botaniska

Göteborgs botaniska trädgård invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen då också bl.a. Liseberg, Konstmuséet och Göteborgs naturhistoriska museum öppnade sina portar. Den som fick uppdraget att anlägga en botanisk trädgård i Göteborg var Carl Skottsberg.

100 år i den biologiska mångfaldens tjänst

Mer än 630 000 växtälskare från hela världen besöker varje år Botaniska trädgården i Göteborg. Här möter du den dramatiska Klippträdgården och den rofyllda Japandalen, men också färgsprakande perenner och sommarblommor. 2023 fyller Botaniska 100 år och det hoppas vi att du vill komma och fira med oss.

Av alla växter i trädgården är ett stort antal del av de vetenskapliga samlingarna, som lök-och knölväxter, alpiner och dionysia. Trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdsbergen där också den vetenskapliga trädsamlingen, Arboretet, finns.

Vår uppgift är att värna om och arbeta med växtvärldens mångfald och sedan trädgården öppnade har Botaniska varit en verksamhet i ständig utveckling. Trädgården är en betydelsefull infrastruktur för forskning, här undervisas barn om naturen och här kan man njuta av växter från jordens alla hörn i vackert komponerade trädgårdsrum.

Under de närmaste åren tar vi nästa steg in i framtiden och bygger nya växthus där kommande generationer ska lära sig om, och fascineras av, växtvärldens mångfald.

Under byggtiden kan det vara lite stökigt den första biten in i trädgården. Vi hoppas att du har överseende med det.

I trädgården pågår ofta utställningar och aktiviteter - som vår stora japanska körsbärspicknick i april. Besök gärna restaurang Botaniska Paviljongen och ta en titt i vår butik.

Var rädd om vår trädgård under ditt besök för man kan säga att Botaniska är som ett museum för växter, där en till synes oansenlig blomma kan vara unik i sitt slag.

Verksamheten är en del av Västra Götalandsregionen.

Besök vår Wikipedia-sida för mer information

Carl Skottsberg

Läs mer om Botaniska trädgårdens grundare och om hans bedrifter.

Botaniskas trädgårdskontor

Årsredovisning 2022

Se en kort film med axplock av vad Botaniska gjort för den biologiska mångfalden under föregående år.


Senast uppdaterad: 2023-02-02 13:14