Om Botaniska
Botaniskas huvudman är sedan 1999 Västra Götalandsregionen. Tidigare tillhörde trädgården Göteborgs stad. Botaniska trädgården invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen. Den som fick uppdraget att anlägga en botanisk trädgård i Göteborg var Carl Skottsberg.
I den biologiska mångfaldens tjänst
Mer än 600 000 växtälskare från hela världen besöker varje år Botaniska trädgården i Göteborg. Här möter du den dramatiska Klippträdgården och den rofyllda Japandalen, men också färgsprakande perenner och sommarblommor.
I trädgården finns 20 000 olika växtarter från mer än 130 länder. Den uppodlade ytan är 20 hektar och trädgårdens arboretum (trädsamling) sträcker sig över 55 hektar. Arboretet ligger i det angränsande Änggårdsbergens naturreservat.
Av alla växter i trädgården är ett stort antal del av de vetenskapliga samlingarna, som lök-och knölväxter, alpiner och dionysia. Trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdsbergen där också den vetenskapliga trädsamlingen, Arboretet, finns.
Vår uppgift är att värna om och arbeta med växtvärldens mångfald och sedan trädgården öppnade har Botaniska varit en verksamhet i ständig utveckling. Trädgården är en betydelsefull infrastruktur för forskning, här undervisas barn om naturen och här kan man njuta av växter från jordens alla hörn i vackert komponerade trädgårdsrum.
Under de närmaste åren tar vi nästa steg in i framtiden och bygger nya växthus där kommande generationer ska lära sig om, och fascineras av, växtvärldens mångfald.
Under byggtiden kan det vara lite stökigt den första sträckan in i trädgården. Vi hoppas att du har överseende med det.
I trädgården pågår ofta utställningar och aktiviteter - som vår stora japanska körsbärspicknick i april.
Var rädd om vår trädgård under ditt besök för man kan säga att Botaniska är som ett museum för växter, där en till synes oansenlig blomma kan vara unik i sitt slag.
Besök vår Wikipedia-sida för mer information