Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Om Botaniska

Lökträdgården Botaniska

Göteborgs botaniska trädgård invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen då också bl.a. Liseberg, Konstmuséet och Göteborgs naturhistoriska museum öppnade sina portar. Den som fick uppdraget att anlägga en botanisk trädgård i Göteborg var Carl Skottsberg.

En av Europas största botaniska trädgårdar

Göteborgs botaniska trädgård är med sina 175 hektar är en av Europas största i sitt slag. Den odlade delen upptar ungefär 40 hektar och totalt på friland och i växthus finns här ca 16 000 arter och kulturformer. Av dessa är ett stort antal del av de vetenskapliga samlingarna, bl.a. lök-och knölväxter, alpiner och dionysia. Trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdbergen där också den vetenskapliga trädsamlingen, Arboretet, finns. Nya växthus med besökscentrum byggs där de gamla har legat. Bygget beräknas vara klart 2026.

Utbildning och forskning

Grundläggande uppgifter för trädgården har allt sedan starten varit utbildning och vetenskaplig forskning. Som en offentlig park har även horticultur och rekreation varit viktiga komponenter i arbetet. Botaniska trädgården har ett aktivt samarbete med Göteborgs universitet och fungerar som dess exkursions- och forskningsträdgård.

Trädgården har egna pedagoger som tar emot ca 10 000 elever per år från skolor I regionen. 

Populärt besöksmål

Trädgården har ett omfattande årsprogram med visningar av trädgårdens olika delar, utställningar inom botanik och konst, aktiviteter för barn och olika kulturarrangemang. 

Trädgården är med sina ca 650 000 besökare per år ett av de största besöksmålen i Västra Götaland.

Verksamheten är en del av Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Carl Skottsberg

Läs mer om Botaniska trädgårdens grundare och om hans bedrifter.

The Tribute

Se filmen av Matts Falk, en rundtur i trädgården genom de olika årstiderna.


Senast uppdaterad: 2022-03-22 17:13