Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ecuador 2017

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 1 av 11
  • pre conference tour
    Bild 2 av 11

    Sobralia virginalis

  • orkidéer i träden
    Bild 3 av 11
  • orkidé
    Bild 4 av 11

    Phragmipedium pearcei

  • orkidé
    Bild 5 av 11

    Pleurothallis dunstervillei

  • vy
    Bild 6 av 11
  • plantskola
    Bild 7 av 11
  • konferensskylt
    Bild 8 av 11
  • Åsa Kullin visar sin poster på konferensen
    Bild 9 av 11

    Åsa Kullin visar sin poster under konferensen

  • Röd mandarinorkidé
    Bild 10 av 11

    Phragmipedium besseae, Röd Mandarinorkidé i sin naturliga miljö

  • mandarinorkidé
    Bild 11 av 11

    Phragmipedium besseae, Röd Mandarinorkidé i odling i Botaniskas växthus

Resan till ett av världens artrikaste länder var en innehållsrik upplevelse för Åsa Kullin, trädgårdsmästare från Botaniska trädgården. Orkidéer var det som lockade och många nya erfarenheter gav inspiration till hur orkidéerna kommer odlas och skötas i Botaniskas växthus framöver.

- Det började med att jag skulle göra ett examensarbete för min biologutbildning. Jag ville skriva om något som vi kan ha användning för på Botaniska och har funderat mycket på vilka arter man ska odla och hur orkidésamlingen kan vara till bästa nytta. Att den ska visas upp för våra besökare är självklart men den kan även användas till forskning och utbildning. Jag blev nyfiken på vad andra botaniska trädgårdar tänker med sina orkidésamlingar runtom i världen, berättar Åsa.   

Botanic Gardens Conservation International (BGCI) hjälpte Åsa att skicka ut en enkät som skulle undersöka hur botaniska trädgårdar resonerar kring orkidéodlingens syfte.  
- Det var väldigt givande och det visade sig att många botaniska trädgårdar kämpar med samma frågor som vi.  

Åsa färdigställde sitt examensarbete, ”Orcid collections - their purpose and use”, och gjorde en poster. Hon sökte Carl Skottsbergsstipendiet, som delas ut av Botaniskas vänner, för att få åka till konferensen i Ecuador och på den vägen var det. Hösten 2017 bar det av till Ecuador på orkidékonferensen World Orchid Conference (WOC) i Guayaquil. För Åsa var målet med resan dels att delta i konferensen och presentera sin poster från examensarbetet, dels att få se växter som odlas i Botaniska i sin naturliga miljö i naturen. 

En plantskola i Ecuador ordnade en så kallad Pre Conference Tour för konferensens deltagare, en rundresa där man kunde se olika arter i deras naturliga miljö.  
- Att få se växter som man odlat i åratal i kruka växande vilt i naturen är det bästa som finns! Många arter växer i träd. Det gav en djupare förståelse för hur man ska odla dem i Botaniska sen, menar hon.  

Ecuador är en av världens artrikaste länder och det finns många olika klimatområden. Allt från Amazonas regnskog till Andernas glaciärer.  
- Man kan åka från tät tropisk regnskog till en glaciär på en dag, vilket gör att man får se så väldigt många olika arter, berättar Åsa.  

Orkidéerna är världens mest artrika växtfamilj. För Åsa är orkidéer fascinerande växter.  

-Det är fest när de blommar med sina märkliga blomformer färger och dofter. De är kändisarna i växtvärlden. Många har mycket märkliga pollinationshistorier, de har funnits länge evolutionärt sett och har hunnit utvecklas ifred. De samspelar ofta med väldigt specifika pollinerare. 

Göteborgs botaniska trädgård förvaltar den största samlingen av tropiska orkidéer i Sverige. Vi har ungefär 700 olika arter i tre olika avdelningar i växthusen.  

Tropiska Orkidéer

Med cirka 700 arter och kulturformer har vi den största samlingen av tropiska orkidéer i Sverige.


Senast uppdaterad: 2019-07-08 14:56