Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Etiopien 2022

 • Etiopien landskapsvy
  Bild 1 av 4
 • Kor betar under träd i Etiopien
  Bild 2 av 4
 • By i Etiopien
  Bild 3 av 4
 • Enormt stadsträd i Etiopien
  Bild 4 av 4

Under hösten 2022 genomfördes en första gemensam resa i Etiopien för att tillsammans planera projektet samt identifiera viktiga arter av träd att påbörja utvärdering kring. Vistelsen i Etiopien innefattade även en del fältresor för att på så sätt utveckla kunskap kring vilka arter som har potential att ersätta de stadsträd som dominerar i Etiopiska städer, vilka har en annan härkomst än från Etiopien.

Botaniska trädgården medverkar tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp sedan 2022 i ett forskningsprojekt i Etiopien. Projektet handlar om hållbar trädanvändning i landets städer, och drivs i samarbete med universitet och botaniska trädgårdar i Etiopien.

Målsättningen är att öka kunskapen kring de inhemska trädarter som finns i Etiopien och undersöka vilka som har potential att ersätta, de ofta icke inhemska arter, som används i städerna. I ett framtida klimat kan dessa ha bättre förutsättningar att leverera flera viktiga ekosystemtjänster i landets urbana miljöer.

Detta projekt kommer att pågå under de kommande åren med förhoppningsvis flera intressanta fältresor. Från Botaniska är det Henrik Sjöman, vetenskaplig intendent, som medverkar i projektet.


Senast uppdaterad: 2023-01-16 15:43