Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nordiska bin i Botaniska

nordiskt bi

Det nordiska biet är ett inhemskt honungsbi som är starkt hotat. Vi vill hjälpa till att sprida kunskap och säkra att det inte försvinner.

Botaniskas bikupor

Sedan 2022 har Botaniska nordiska bin i trågkupor som finns i Kulturträdgårdarna.

Vi har också en visningskupa där man kan studera bisamhället. Här har vi buckfastbin. Visningskupan finns vid skolträdgården och är tillgänglig för besökare under den varma delen av säsongen.

Varför nordiska bin?

Arbetet med våra bikupor med nordiska bin innebär att vi lär oss mer om det nordiska biet och vad man behöver veta för att odla det. Vi vill också dela med oss av de kunskaper vi får, främst genom vårt samarbete med Nordens ark som driver bevarandearbetet för det nordiska biet. 

Bin och andra pollinatörer visar en oroande minskning både i Sverige och globalt. Samtidigt ökar intresset starkt för odling av honungsbin i Sverige. De bin som odlas idag är framförallt importerade underarter. Det inhemska och till svenska förhållanden anpassade nordiska honungsbiet odlas numera i mycket liten utsträckning. I början av 1990-talet var de på väg att försvinna helt, undanträngt av importerade honungsbin. Mångfalden ibland växter är kopplad till mångfalden av pollinatörer. Det nordiska honungsbiet, med sitt ursprung i Norden har under lång tid utvecklats att fungera i vårt klimat och är anpassat till vår inhemska flora.  Vi vill öka kunskapen om, och intresset för, att odla nordiska honungsbin. 

Lär mer med våra filmer

Under arbetet gjorde vi fyra filmer som berättar om det nordiska biet. Odlar du själv bin och funderar på att byta till nordiska bin? Denna serie filmer har vi gjort för dig.

Nordens arks bevarandearbete

Läs om Nordens arks arbete med att bevara det nordiska biet.

Forskning vid Göteborgs universitet

Läs gärna Elvira Ljungbergs kandidatuppsats "Födopreferenser hos bin - En jämförelse mellan pollenpreferenser hos nordiskt honungsbi och Buckfast".


Senast uppdaterad: 2024-05-06 07:26