Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Japandalen

japandalen

Japandalen tillhör trädgårdens verkliga smultronställen. Den naturliga topografin, det skapade diskreta, zen-inspirerade formspråket och de planterade växterna står i fin samklang. För den som ger sig tid att känna efter finns här en rofylld stillhet och harmoni, som under vår och försommar förstärks av grodors kväk och fåglars sång. Men Japandalen har något att bjuda besökaren under alla årstider.

Rikedomen på blommande träd, buskar och örter ger oss, kanske särskilt om våren, en tydlig bild av och förnimmelse om Japans rika växtvärld. Höstens färgprakt och vinterns naket exponerade, ofta vackert tecknade stammar eller grafiska grenverk förstärker denna bild.

Japandalen grundades 1952 som en särskild avdelning för exponering av alla de japanska växter som just hemförts från trädgårdens första fröinsamlingsresa till Japan. Medan dessa växte till sig i vår plantskola planterades tidigt också en del kinesiska träd. Till de få som står kvar hör ett mycket speciellt träd, som varje år väcker stor uppmärksamhet. Det är förstås
näsduksträdet från sydvästra Kina. Det har blivit en attraktion som besökare vallfärdar till när det blommar i slutet av maj/början av juni.

Den första japanresan, som kom att följas av flera, utvecklades till ett nära samarbete med japanska skogsforskare och botanister. Tack vare det och ett än idag väl fungerande fröutbyte med flera botaniska trädgårdar i Japan kompletteras samlingarna fortlöpande.

Så idag finns i Japandalen och i resten av trädgården nära 160 olika japanska trädarter och minst lika många buskar. Särskilt iögonfallande här är de exotiska barrträden, magnoliorna, körsbären och rododendron-arterna, inklusive azaleorna.

Vissa attribut, t.ex. en antik japansk stenlanterna (ishidoro), en tsukubai (en artificiell källa för symbolisk rening inför teceremonin), mosskantade stenläggningar och slingrande trappor, som man ofta finner i japanska promenadträdgårdar, ger området ytterligare en japansk prägel.


Senast uppdaterad: 2023-01-20 13:03