Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bambulunden

Bambulunden

Bambulunden är en av trädgårdens meditativa oaser. Här odlar vi företrädesvis växter från Ostasien, vilka kräver ett skyddat läge. Bland annat kan man här finna olika former av japansk trädgårdslönn, kalmia och klockbuske.

Mångfald i skogens skugga

Här i Bambulunden odlar vi många olika arter. Från början planterades mestadels kinesisk bergbambu (Fargesia murielae) och glansbambu (Fargesia nitida). De blommar ytterst sällan – bara vart hundrade år. Efter blomningen dör själva plantan, men fröna gror och en ny generation växer upp. Detta hände här i bambulunden i slutet av 90-talet och våra bestånd är därför ganska små. Ungefär samtidigt planterade vi ett drygt tiotal arter som vi inte har haft tidigare. Flera av dem, exempelvis pandabambun (Fargesia robusta), ser ut att trivas mycket bra.

Bambulunden är en av trädgårdens mest skyddade platser. Det är därför en utmärkt plats för andra ovanliga och mer ömtåliga arter av träd och buskar. I detta woodland trivs växter som är anpassade till sommarskugga och sur jord.

Japanskt gaffelolvon (Viburnum furcatum) är ovanlig som odlad växt. Det är en buske med djupgrönt bladverk på sommaren medan löven sprakar i rött på hösten. Den koreanska vaxklockan (Kirengeshoma palmata) blommar långt in på hösten med märkliga, gula blommor. Här kan du också se hjulträd (Trochodendron aralioides). Det är en vintergrön buske vars blommor liknar små hjul.

I Bambulunden finns också olika slags lönnträd. Japansk lönn (Acer palmatum), solfjäderslönn (A. japonicum) och japansk gyllenlönn (A. shirasawanum 'Aureum') har vackra dekorativa blad och är en färgsprakande upplevelse om hösten.

Sevärt

Trädgårdens äldsta näsduksträd (Davidia involucrata var. vilmoriniana) planterades på 1950-talet. Det blommar från slutet av maj till början av juni. De stora, vita stödbladen runt blomman påminner om vajande näsdukar.

Eldkrasse (Tropaeolum speciosum) är en klättrande växt från Sydamerika som blommar från juli till oktober med härligt eldröda blommor.

Ranzania (Ranzania japonica) från Japan är en ovanlig ört som blommar rikligt på våren.


Senast uppdaterad: 2017-01-25 10:16