Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. The greenhouses are closed due to corona virus. Restaurangen har avvikande öppettider fr.om. 23/12. Läs mer 
När restaurangen har stängt finns en foodtruck i entrén

Perennträdgården

perennträdgården

I Perennträdgården visas ett rikt sortiment av perenner som finns att köpa i handeln. Vi vill här ge inspiration till den med exempel på hur man kan kombinera växter utifrån färg, storlek och form.

Perennträdgårdens utformning

Den 1400 m2 stora perennträdgården anlades 1989. Den har designats av Rigmor Celander och Mona Holmberg, tidigare trädgårdsmästare i Botaniska. Här finns ungefär 500 tidigblommande och 450 högsommarblommande sorters perenner. I den centrala delen av perennträdgården visas så kallade praktrabatter med större perenner i olika höjder. Den här typen av planteringar kräver mycket näring och skötsel. I stenpartierna längs muren och i slänten upp mot stora gräsmattan odlas främst kuddformiga och mattbildande låga växter. Stenpartiväxterna blommar huvudsakligen under vår och försommar men perennträdgårdens bästa tid är från midsommar till sen höst då praktrabatterna blommar som vackrast.

Färgkomposition med perenner

I perennträdgården är växterna ordnade i en färgskala från bleka pastellfärger i ytterkanterna till starka varma färger i mitten runt den antika bronsfontänen från Japan. Vår ambition är att inom rabatternas färgteman ge många exempel på vackra kombinationer av växter. Färgkomposition med perenner är en engelsk tradition, som främst grundar sig på trädgårdsarkitekten Gertrude Jekylls arbete kring förra sekelskiftet.

Bland enskilda växter vill vi nämna vippvallmo (Macleaya cordata), som under goda förhållanden kan nå tre meter och passar utmärkt både ensamstående och som fondväxt i rabattens inre del. Höstsilverax (Actaea simplex 'Brunette') med purpurfärgade blad får på sensommaren spiror med vita blommor som sprider en utsökt väldoft i sin omgivning. Här finns också många olika sorter av rikt blommande trädgårdssolbrud (Helenium autumnale), astrar (Aster), flox (Phlox) och daglijor (Hemerocallis).


Senast uppdaterad: 2017-01-25 10:20