Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Perennträdgården

perennträdgården

I perennträdgården visas ett rikt handelssortiment av perenner. Vi vill här ge inspiration till den egna trädgården med exempel på hur man kan kombinera växter utifrån färg, storlek och form.

Perennträdgårdens utformning

Den 1400 m² stora perennträdgården är ett av trädgårdens äldsta rum och benämndes ursprungligen murgården. En större omdaning gjordes i slutet av 1980-talet då anläggningen fick sin nuvarande gestaltning. Här visas cirka 450 tidigblommande och 500 högsommarblommande sorter av perenner.

I glacisen - slänten upp mot stora gräsmattan, och i stenpartierna längs muren, odlas främst kuddformiga och mattbildande låga perenner tillsammans med småvuxna träd och buskar. Vår och försommar har många växter i dessa delar en dekorativ blomning.

Längs huvudstråket i perennträdgården presenteras växter i olika höjder i så kallade praktrabatter. En verklig höjdpunkt i anläggningen är från midsommar till sen höst då de större perennerna visar sin fulla blomning och växtkraft.

Färgkomposition med perenner

I perennträdgården är växterna ordnade i en färgskala från bleka pastellfärger i ytterkanterna till starka varma färger i mitten runt den japanska bronsfontänen. Vår ambition är att inom rabatternas färgskalor ge många exempel på vackra kombinationer av växter.

Vi visar ett flertal olika sorter av rikt blommande trädgårdssolbrud (Helenium), höstaster (Symphyotrichum), flox (Phlox) gullris (Solidago) och daglilja (Hemerocallis) som alla är viktiga för helheten i anläggningen.

Bland enskilda växter vill vi nämna kinesisk vippvallmo (Macleaya microcarpa), som under goda förhållanden kan nå tre meters höjd och passar utmärkt både som solitär och fondväxt i rabattens inre del. Ännu mer magnifik och storvuxen är finnsliden Koenigia x fennica.

Missa inte Acer palmatum ’Ornatum’ - en småvuxen japansk lönn i anläggningen som har fantastiska höstfärger.


Senast uppdaterad: 2024-02-01 14:48