Perennträdgården

I perennträdgården visas ett rikt handelssortiment av perenner. Vi vill här ge inspiration till den egna trädgården med exempel på hur man kan kombinera växter utifrån färg, storlek och form.
Perennträdgårdens utformning
Den 1400 m² stora perennträdgården är ett av trädgårdens äldsta rum och benämndes ursprungligen murgården. Den omdanades av våra tidigare trädgårdsmästare Rigmor Celander och Mona Holmberg i slutet av 1980-talet då den fick sin nuvarande gestaltning. Vi visar ungefär 450 tidigblommande och 500 högsommarblommande sorter av perenner.
Längs huvudstråket i perennträdgården presenteras större perenner i olika höjder i så kallade praktrabatter. Den här typen av planteringar kräver mycket näring och skötsel. I stenpartierna längs muren och i slänten upp mot stora gräsmattan odlas främst kuddformiga och mattbildande låga växter. Stenpartiväxterna har dekorativ blomning under vår och försommar. Perennträdgårdens höjdpunkt är från midsommar till sen höst då blomningen är som praktfullast hos de större perennerna.
Färgkomposition med perenner
I perennträdgården är växterna ordnade i en färgskala från bleka pastellfärger i ytterkanterna till starka varma färger i mitten runt den japanska bronsfontänen. Vår ambition är att inom rabatternas färgskalor ge många exempel på vackra kombinationer av växter. Färgkomposition med perenner är en engelsk tradition, som främst grundar sig på trädgårdsarkitekten Gertrude Jekylls arbete kring förra sekelskiftet.
Bland enskilda växter vill vi nämna kinesisk vippvallmo (Macleaya microcarpa), som under goda förhållanden kan nå tre meter och passar utmärkt både solitär och som fondväxt i rabattens inre del. Höstsilverax (Actaea simplex 'Brunette') med purpurfärgade blad får på sensommaren spiror med vita blommor som sprider en utsökt väldoft i sin omgivning. Här finns också många olika sorter av rikt blommande trädgårdssolbrud (Helenium Autumnale-Gruppen), höstastrar (Symphyotrichum), flox (Phlox) och dagliljor (Hemerocallis).