Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Entrépartiet

spegeldammen med motivrabbatt under jubileumsåret då Botaniska firade 100 år

När du kommer in genom grindarna till Botaniska möts du av sex vida cirkelformade rabatter i entréns stora centrala stenläggning av oppdalsskiffer. Likt en italiensk piazza välkomnar den besökaren att slå sig ner på någon av bänkarna eller direkt på någon av granitrundlarna.

Tidigare trädgårdschefen Rigmor Celander initierade och lät 2007 genomföra en omdaning av området. Gestaltningsuppdraget gick till Ulf Nordfjell, som är en av Sveriges ledande landskapsarkitekter och internationellt känd bland annat genom ett flertal utmärkelser från Europas viktigaste trädgårdsutställning, Chelsea Flower Show.

Sommarblommor

Sedan slutet av 1980-talet har Botaniska trädgården gjort sig känd för sina färgarrangerade sommarblomsrabatter. Det typiska för stilen är att en mängd olika sorters sommarblommor används i varje rabatt, men kompositionen hålls samman med ett noggrant utarbetat färgtema.

Sommarblomskomposition Lemonade 2024

Motivrabatten

Ovanför Spegeldammen finns motivrabatten där vi presenterar ett vårmotiv och ett sommarmotiv.

Se motivrabatten genom tiderna

Ullungrönnarna

Ullungrönnarna utanför Botaniskas entré har fått internationell status. 
Läs mer om ullungrönnen

Spegeldammen

Läs mer om Spegeldammen och fiskarna


Senast uppdaterad: 2024-06-05 13:42