Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vandra i det vilda

Vandra i det vilda

Vandra i det vilda när Botaniska öppnar en helt nygjord del av trädgården. Ett enormt woodland där nya stigar och stentrappor kantas av mossor, ormbunkar och exotiska lundväxter.

Smithska dalen

Mest arbete har lagts på den så kallade Smithska dalen. Där har tagits ett helhetsgrepp om en av trädgårdens avkrokar som är förvandlat till ett enormt woodland. Här kan man nu vandra längs nya stigar och stentrappor, kantade av olika arter av mossor, ormbun­kar och exotiska lundväxter. Ståtliga rhododendron blir kejserliga pjäser under en pelarsal av ekar, och på högsommaren blommar 1000 doftande kungsliljor.
På en utskjutande klippa i dalen finns en utsiktsplattform som blir den självklara platsen för att njuta av grönskan, och av den blommande Rhododendrondalen på våren.

Ovanför Smithska dalen har stigar som varit övervuxna i årtionden öppnats upp. Nu kan man äntligen ta sig direkt upp till Håbergets vidsträckta utsikter över Göteborg, som klara dagar räcker ända till havet. Stigarna till Håberget leder till gränslandet där trädgård övergår i natur, via den botaniskt intressanta ekkrattskogen och upp till de släta klipphällar som kännetecknar den Bohuslänska västkusten.

Vild konst

I samarbete med den världsledande skulpturparken Arte Sella i Italien visade Botaniska under 2016 flera verk inom Land Art som är en spännande konst­form där mötet mellan konstnären och naturen utforskas. Två av verken finns kvar, du hittar dem i Klippträdgården och Pinetet.

Gå promenaden

Genom att ladda ner appen "Botaniska" får du olika förslag på hur man kan Vandra i det vilda genom trädgården och upptäcka både nytt och gammalt längs vägen. Läs mer om promenaden.

I Botaniskas butik finns också en folder med en karta och promenadförslag. Du kan även ladda ner en digital version.


Senast uppdaterad: 2021-11-02 08:32