Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. The greenhouses are closed due to corona virus. Restaurangen har avvikande öppettider fr.om. 23/12. Läs mer 
När restaurangen har stängt finns en foodtruck i entrén

Örtagården

Örtagården

Här odlas både krydd- som medicinalväxter, många av dem med en fascinerande kulturhistoria. I Örtagården ligger också ett litet lusthus från 1700-talet. Det ägs och förvaltas av Röhsska museet.

Anläggningen är uppbyggd med kalksten som grund och rabatterna har fått en friare komposition än vad som är brukligt hos örtagårdar i gemen. Stor vikt har lagts vid hur färg, form och höjd stämmer överens för att skapa en spännande attraktion med rika syn- och doftintryck.

Örtagården, som invigdes i augusti 2000, innehåller såväl gamla kryddklassiker som traditionstyngda medicinalväxter. Ändå finns här mycket som kanske inte ingår i det allmänna medvetandet.

Vinruta, till exempel, som en gång ansågs oundgänglig – hur ser den ut? Och varför står här en pampig flikrabarber? Svar: dess rot var för ca 150 år sedan kardinalmedlet mot förstoppning. Och till vad har hampflockel använts? Svar står delvis att finna på växtetiketterna i Örtagården, där respektive växts vanligaste användningsområden anges.

Boken om örtagården

Läs om växterna i Örtagården i boken "Örtagården" av Ingemar Johansson. Den finns att köpa i Butiken eller direkt från Botaniskas förlag.

Senast uppdaterad: 2017-01-25 10:22