Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturträdgårdarna

kulturträdgårdarna

I kulturträdgårdarna hittar du den populära dahliarabatten, dagliljor, pioner, köksväxter och mycket mer. 3500 kvardratmeter att njuta av!

Eftersom vi bygger nya växthus har trädgården fått en hel ny anläggning, Kulturträdgårdarna, dit mycket av det hortikulturella växtmaterialet har flyttat. 

Kulturträdgårdarna ligger i anslutning till Stora Änggården som nu får ta den plats som huset förtjänar. Byggnaden som heter Stallet har flyttats hit och fått en central placering. Bakom Kulturträdgårdarna ligger den nya skolträdgården.

Se gärna vår film över Kulturträdgårdarnas anläggningar

Köksväxter i Kulturträdgårdarna

Få inspiration till egen odling av ätbara grödor. Det visas varje år ett hundratal olika sorters annuella (ettåriga) grönsaker och ett fyrtiotal kulturhistoriskt intressanta potatissorter i en sexårig växtföljd. Växtföljd, växelbruk och skiftesodling är olika namn för en odlingsmodell där man tar hänsyn till näringsbehov och växtskydd. Gödslingen sker metodiskt och det blir färre angrepp av skadedjur och sjukdomar.

Olika odlingsmetoder används som exempelvis djupbäddar för squash, pumpa och majs. Det finns en bädd för perenna (fleråriga) köksväxter och olika bär med kompaktare växtsätt, som kan vara odlingsvärda i den mindre trädgården.

Det kommer att byggas ett kallväxthus att på platsen, så att det kommande år kommer att kunna visas mer värmekrävande grödor som tomat och gurka.

Skörden används till den pedagogiska verksamhetens lektioner.

Läs mer om köksväxtodling

Klonarkiv

Botaniska är värd för ett klonarkiv med perenna köksväxter med lokal kulturhistoria. Att vara ett klonarkiv innebär ett samarbete med Programmet för odlad mångfald (Pom) vid Nationella genbanken i Alnarp. Klonarkivet är en slags säkerhetskopia till odlingen i Alnarp så att alla växter ska finnas på två platser. Vårt klonarkiv för köksväxter består i nuläget av en bädd med tio sorters köksväxter och sju olika sorters humle, som växer på störar i varsitt odlingskärl.

Läs mer om klonarkivet


Senast uppdaterad: 2024-05-28 13:36