Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Koreadalen

Koreadalen

Koredalen har en alldeles unik atmosfär. Här kan du uppleva samspelet mellan den naturliga topografin och de planterade asiatiska växterna. Platsen öppnar upp i ett tydligt trädgårdsrum med tak i olika nivåer, från de riktig höga träden till de mellanhöga buskarna. Ljuset silas in mellan blad och barr och fungerar nästan som strålkastare över ständigt skiftande scener. Att Koreadalen ligger lite undangömd, nära Botaniskas bortre gräns, bidrar nog också till platsens magi.

Ett asiatiskt skogsparadis

Det här området började anläggas med växter från Japan och resten av Asien på 1970-talet. 1976 gjorde Nordiska Arboretkommittén en insamlingsresa till Japan och Korea. Resan leddes av Botaniska trädgårdens dåvarande trädexpert, Tor Nitzelius. Mycket av växtmaterialet från Korea planterades här och området fick därför på 80-talet namnet Koreadalen.

Större delen av Botaniska trädgården sluttar mot norr men här finns en av få sydsluttningar. Det gör att odlingsförhållandena här är mycket gynnsamma som du till exempel kan se på blomsterprakten hos den storblommiga azalean (Rhododendron yedoense var. poukhanense). I Koredalen växer också Vinteralprosor (Rhododendron dauricum), koreansk azalea (Rhododendron schlippenbachii), koreansk blomsterkornell (Cornus kousa), skenkamelia (Stewartia pseudocamellia var. koreana) och mycket mera.

Sevärt

Koreagran (Abies koreana) i ädelgransläktet kommer precis som namnet antyder från Korea. Den har mycket vackra blå eller lila kottar. Den är normalt liten och långsamväxande och därför populär i små trädgårdar.

Japanskt gaffelolvon (Viburnum furcatum) växer förutom i Japan även på de koreanska öarna Cheju och Ullung. Det är en mycket vacker buske som fortfarande är ovanlig i odling. I maj blommar den med vita blommor i stora flata blomställningar.

Följ stigen upp till utsiktsplatsen på Håberget. Där kan du se ut över Göteborg och vid klart väder ända till havet.


Senast uppdaterad: 2023-01-20 13:05