Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vitsippsdalen

Vitsippsdalen

Vitsippan, som är trädgårdens symbol, brer ut sig som ett snötäcke över marken när trädens grönska är som skirast om våren. Även i övrigt är vitsippsdalen en stor tillgång för en storstad som Göteborg.

På vårkanten är fågellivet enastående, och i få andra städer har innevånarna fördelen av att på så nära håll kunna studera naturens kretslopp.

Vitsippsdalen är en attraktion särskilt om man besöker trädgården i april-maj, då vitsipporna blommar - under senare år i allt hårdare konkurrens med den gula svalörten.

Området är också av historisk betydelse för Botaniska trädgården.  I början av 1900-talet betraktades det som ett av få exempel på bevarad växtsvensk urskog och nu vet vi att det var direkt avgörande när man bestämde var Göteborgs botaniska trädgård skulle ligga.

Observera!

Det är viktigt att veta att Vitsippsdalen inte är en park utan ett naturreservat. Naturen får här gå sin gilla gång, åldras och förmultna. Och under tiden vara mat åt olika djur och organismer. Här rörs naturen bara då storm eller översvämningar har gjort stigarna oframkomliga.

Vid blåst, kraftigt regn, snöfall och all form av extrem väderlek ska man inte vistas i Vitsippsdalen.


Senast uppdaterad: 2023-10-17 13:10