Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

HUNDFÖRBUD 1 mars - 30 sept. Växthusen är stängda. Nya står klara 2027 Läs mer

Spegeldammen

Spegeldammen med dahlia och koi

Det första som möter en i när man gått in genom grindarna till Botaniska är Spegeldammen. Här växer näckrosor på sommaren och vackra koi-karpar simmar omkring.

Dammen är vad man kallar persepktivbyggd vilket innebär att den bortre kortsidan är kortare än den andra. Den skapar ett intryck av att dammen är längre än vad de egentligen är.

I dammen står en najad av Carl Milles och sprutar vatten. Milles gjorde två najader till Slottsskogen 1931 men när de inte blev godkända placerades en i Botaniska och en i Keillers park.

I dammen simmar koi-karpar som kom till trädgården 2014. På vintern vilar de i en stor bassäng inomhus. Fiskarna släpps i under vårens körsbärspicknick, hanamin, sista söndagen i april och tas upp i oktober.

Vi har så klart tillstånd av Länsstyrelsen att ha fiskarna i dammen och de sköts om efter konstens alla regler. En veterinär undersöker fiskarna minst två gånger om året. De matas  två gånger om dagen.

I dammen finns ett stort reningsfilter och vattnet cirkulerar i ett slutet system.

Var rädda om våra fiskar, peta inte på dem med pinnar eller kläm på dem. De mår inte bra av att bli matade med bröd utan ska bara ha den mat vi ger dem.

Visste du att en koi-karp kan bli upp till 85 centimeter lång och 70 år gammal?


Senast uppdaterad: 2022-09-13 15:48