Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Suckulenthuset

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 7
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 7
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 7
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 7
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 7
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 6 av 7

Kaktusfamiljen (Cactaceae) är troligen den mest välkända gruppen suckulenter, men långtifrån den enda. Här finns även Agave, levande stenar (Lithops) och många fler växter och livsformer som du kanske inte anade kunde finnas!

Suckulenter är växter med uppsvällda, köttiga stammar och/eller blad. De är specialiserade på att ta upp och lagra stora mängder vatten under regnperioder - ett förråd som sedan utnyttjas under torrtiden.

Huvuddelen av suckulenterna lever i halvöknar, på savanner och stäpper. Det är områden med en eller ett par korta regnperioder och långvarig torka däremellan.

Temperaturen i suckulenthuset hålls vintertid omkring 10°C. Årstiderna är väl markerade och här råder vintervila för de flesta växter under 4-5 månaders tid, med undantag för några vinterväxande arter som blommar som mest just då. Framemot mitten av april börjar kaktusarna blomma och vackrast är här under högsommaren. Då kan det precis som i suckulenternas ursprungsmiljö bli riktigt hett, eftersom suckulenthuset är den enda avdelningen som inte skuggas på sommaren.

Skrift om Suckulenter

Häftet Suckulenter av Anna Petri och Alexandre Antonelli (2012) finns att köpa i Botaniska trädgårdens butik. Här kan du fördjupa dig i de suckulenta växternas värld och deras betydelse för människan och naturen.


Senast uppdaterad: 2017-01-25 11:08