SNBG - Svenska nätverket för botaniska trädgårdar
Medlemmarna i nätverket är botaniska trädgårdar och arboreta som har dokumenterade samlingar av levande växter för vetenskaplig forskning, bevarande, publik verksamhet och utbildning.
Kriterier för att vara medlem
Kraven för att ingå i nätverket inkluderar medlemskap i Botanic Garden Conservation International (BGCI) och från 2021 att vara ackrediterad av BGCI som en botanisk trädgård
De svenska botaniska trädgårdarna träffas årligen och samarbetar för att utforma strategier och policyer i enlighet med nationell lagstiftning och internationella riktlinjer och konventioner. Andra former av samarbete inkluderar växtmaterial, växthanteringssystem, praktisk skötsel, undervisning och bevarande. SNBG är representerat i programmet för mångfald av odlade växter (POM) och European Botanic Garden Consortium (EBGC).
Medlemmar i nätverket
Bergianska trädgården är en botanisk trädgård med två innehållsrika växthus, Edvard Andersons växthus och Victoriahuset.
Göteborgs botaniska trädgård är en av Europas största i sitt slag. Den odlade delen upptar ungefär 40 hektar och totalt på friland och i växthus finns här ca 16 000 arter och kulturformer.
Ända sedan slutet av 1600-talet har det funnits en universitetsträdgård i Lund. På 1860-talet flyttades den till dess nuvarande plats. Med fler än 600 000 besökare årligen är vi en av Sveriges mest välbesökta trädgårdar. Trädgården fungerar som kunskapskälla i frågor som rör botanik, hortikultur och miljö för universitet, skolor, myndigheter och allmänhet.
Kunskapsparken är en botanisk trädgård för undervisning och forskning inom byggd miljö vid SLU i Uppsala. Det är också en plats för rekreation och inspiration – öppen för alla.
Linnéträdgården och Botaniska trädgården är tillsammans Sveriges äldsta botaniska trädgård. Linnés Hammarby, Carl von Linnés sommarbostad är en unik 1700-talsmiljö och ett grönskande utflyktsmål söder om Uppsala.
BGCI står för Botanic Gardens Conservation International, och är världens största växtbevarande nätverk, öppet för alla.
Senast uppdaterad:
2018-01-25 13:29