Nunneörter
Henrik Zetterlund, hortikulturell intendent i Botaniska trädgården, är känd för sin stora kunskap om praktisk trädgårdsodling. Han har samlat många sällsynta växter till Botaniska trädgården. Ett av hans specialintressen är nunneörter och deras släktingar. Det har resulterat i två böcker och en av de mest omfattande samlingarna i hela världen.
Nunneörter (Corydalis), är mycket populära trädgårdsväxter. Ungefär 150 arter odlas idag i Europa och Nordamerika och populariteten fortsätter att öka. I Europa har inhemska arter av Corydalis odlats i flera århundraden som medicinalväxt. Hålnunneört (Corydalis cava), som kan ses på bilden här ovanför, användes till exempel för att sänka blodtryck och förebygga muskelsammandragningar. Med sina mycket vackra och egendomligt formade blommor är det inte konstigt att Corydalis också började odlas som prydnadsväxt.
− Mitt intresse för Corydalis började tidigt, berättar Henrik Zetterlund. Per Wendelbo, Botaniska trädgårdens prefekt under åren 1965 – 1981, inspirerade mig. Han var en av världens ledande experter på lök- och knölväxter. Samarbetet med Magnus Lidén, som är en världskänd Corydalis-expert, har också varit mycket viktigt. Numera är Magnus Lidén verksam i Uppsala botaniska trädgård.
Släktet Corydalis har ungefär 450 arter. De flesta kommer från Kina och Tibet. Fortfarande upptäcks många nya arter. Sedan 1980 har mer än 150 nya arter beskrivits.
− I Sverige finns fem inhemska arter, berättar Henrik Zetterlund. Det är gotländsk nunneört (Corydalis gotlandica), hålnunneört (Corydalis cava), sloknunneört (Corydalis pumila), smånunneört (Corydalis intermedia) och stor nunneört (Corydalis solida).
Henrik Zetterlund har besökt nästan alla platser i världen där Corydalis och deras släktingar växer vilt; Spanien, Turkiet, tidigare Jugoslavien, Alperna, Kaukasus, Pakistan, Kina och västra USA. Genom dessa insamlingsresor och kontakter med generösa odlare har Henrik Zetterlund bidraget stort till att Botaniska trädgården har en av de mest omfattande samlingarna av Corydalis i hela världen! Under sina resor har han också upptäckt två nya arter, Corydalis henrikii i södra Turkiet och Corydalis zetterlundii i Makedonien.
Arterna i släktet Corydalis finns i olika livsmiljöer. En del arter trivs bäst i skuggan under lövträd (Corydalis solida, Corydalis cava och Corydalis nobilis). De hinner avsluta sin årliga livscykel innan trädens blad slagit fullt ut på våren. En del arter trivs bäst i en väldränerad klippträdgård (Corydalis henrikii och Corydalis wendelboi). Det finns arter som är mycket lättodlade (Corydalis solida) och andra arter som kräver desto mer (Corydalis benecincta från alpina rasbranter i Kina).
Henrik Zetterlund är medförfattare till två böcker där du kan läsa mer om släktet Corydalis:
Bleeding Hearts, Corydalis and their relatives (2008) av Mark Tebbitt, Magnus Lidén och Henrik Zetterlund.
Corydalis – a gardener's guide and a monograph of the tuberous species (1997) av Magnus Lidén och Henrik Zetterlund.
Henrik Zetterlund
Hortikulturell intendent i Botaniska trädgården.
Kontakt: henrik.zetterlund@vgregion.se
Zetterlunds trädgårdsblogg