Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. The greenhouses are closed due to corona virus. Restaurangen har avvikande öppettider fr.om. 23/12. Läs mer 
När restaurangen har stängt finns en foodtruck i entrén

Odling och kulturväxter

Botaniska trädgården finns stor kunskap om och erfarenhet av hur man odlar växter. En ständig utveckling sker genom forskning och försöksverksamhet. En viktig del är arbetet med att förbättra svensk och internationell namnstandard för kulturväxter.

Näst efter promenader är trädgårdsodling den vanligaste fritidsaktiviteten utomhus för vuxna. Om man lägger samman ytan av alla Sveriges trädgårdar blir det en odlingsbar areal lika stor som Blekinge. Trädgårdsodling främjar hälsa och välbefinnande. Dessutom bidrar den till en hållbar livsmedelsproduktion med närproducerad mat.

Kulturväxter är växter som människan har förändrat genom medveten förädling. De har förlorat en del av de egenskaper som gjorde dem anpassade till ett liv i naturen. I stället har de utvecklat andra egenskaper och odlas för att ge nyttai form av till exempel mat, virke och mediciner. Även odlade prydnadsväxter räknas som kulturväxter.

En ständig utveckling sker av nya odlingsvärda växter och olika odlingsmetoder. Forskning är viktig för att förstå arternas egenskaper och variation samt hur vi bäst bevarar dem för framtiden.

Nunneörter

Henrik Zetterlund berättar om en av sina favoritväxter, nunneörter (Corydalis). Läs mer om nunneörter.

Senast uppdaterad: 2017-01-23 15:34