Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Odling och kulturväxter

Botaniska trädgården finns stor kunskap om och erfarenhet av hur man odlar växter. En ständig utveckling sker genom forskning och försöksverksamhet. En viktig del är arbetet med att förbättra svensk och internationell namnstandard för kulturväxter.

Näst efter promenader är trädgårdsodling den vanligaste fritidsaktiviteten utomhus för vuxna. Om man lägger samman ytan av alla Sveriges trädgårdar blir det en odlingsbar areal lika stor som Blekinge. Trädgårdsodling främjar hälsa och välbefinnande. Dessutom bidrar den till en hållbar livsmedelsproduktion med närproducerad mat.

Kulturväxter är växter som människan har förändrat genom medveten förädling. De har förlorat en del av de egenskaper som gjorde dem anpassade till ett liv i naturen. I stället har de utvecklat andra egenskaper och odlas för att ge nyttai form av till exempel mat, virke och mediciner. Även odlade prydnadsväxter räknas som kulturväxter.

En ständig utveckling sker av nya odlingsvärda växter och olika odlingsmetoder. Forskning är viktig för att förstå arternas egenskaper och variation samt hur vi bäst bevarar dem för framtiden.


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:23