Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Henrik Sjöman

Den 1 november 2015 välkomnade Botaniska trädgården Henrik Sjöman som ny vetenskaplig intendent.

− Det är oerhört inspirerande att få jobba här, Göteborgs botaniska trädgård är en av de största och mest omtalade botaniska trädgårdarna både i Sverige och i resten av världen, berättar Henrik.

Henrik arbetar halvtid i Botaniska och hans främsta arbetsuppgift är att ansvara för samlingarna av vedartat växtmaterial, alltså träd och buskar i trädgården.
− Först och främst ska jag få en överblick över vad som finns idag, säger Henrik. En av de saker jag är mest imponerad av är Botaniskas Arboretum (trädsamling) som finns strax utanför grindarna i Änggårdsbergens naturreservat. Området har en gigantisk utvecklingspotential både för forskning och för att visa upp olika arter och miljöer för våra besökare.

Henrik började arbeta extra i en handelsträdgård redan 9 år gammal, mest för att tjäna pengar till fiskeintresset. Allteftersom insåg han att det här med växter och odling dessutom var kul. Senare studerade han därför till landskapsarkitekt vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp.

På halvtid är Henrik fortfarande kvar vid SLU i Alnarp där han undervisar och forskar. Hans forskning handlar främst om hur och varför olika trädarter är framgångsrika i olika miljöer. Resultaten använder han för att föreslå träd som är lämpliga att plantera i stadsmiljö.
− Jag blir provocerad när jag ser träd planteras som uppenbart inte kommer att klara de tuffa förhållandena i stadsmiljön, säger Henrik. Med min forskning hoppas jag kunna skapa vägledning och debatt.

Träd planterade i innerstäderna är mycket viktiga både för att de är vackra att se på men också för alla tjänster de gör oss människor. De ger skugga varma sommardagar, filtrerar bort luftföroreningar, dämpar buller och så vidare. Samtidigt har stadsträden ofta ont om vatten på grund av asfalterade ytor, ont om utrymme för rötterna och olämplig jord att växa i.
− När träd planteras i städer är det viktigt med mångfald, berättar Henrik. Vi måste planera för flexibilitet eftersom vi inte vet hur framtiden ser ut med till exempel sjukdomar och klimatförändringar. Då är den kunskap och de trädsamlingar som finns i Botaniska trädgården en mycket viktig resurs.

henrik Sjöman, vetenskaplig intendent

Henrik Sjöman

Vetenskaplig intendent

Kontakt: henrik.sjoman@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2017-03-07 10:53