Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ekosystemtjänster från stadens träd

Jenny Klingberg, miljöforskningsinformatör i Botaniska och forskare vid Göteborgs universitet, har fått ta emot ett stipendium på 85 000 kr från Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö. Stipendiet fick hon för sin forskning om ekosystemtjänster från stadens träd.

− Det är väldigt roligt att bli uppmärksammad på det här sättet, berättar Jenny. Och så är det ju inte varje dag man får möjlighet att träffa kungen!

Totalt delades 15 stipendier ut den 31 maj i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet i Stockholm. Efter stipendieutdelningen föreläste professor Chris Evans som är innehavare av Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap.

Jenny Klingbergs forskning handlar om den nytta vi människor har av stadens grönområden. Stadens grönska bidrar varje dag med varor, tjänster och upplevelser till stadens invånare, så kallade ekosystemtjänster. I parken finns plats för rekreation, träden ger skugga varma sommardagar, filterar bort luftföroreningar och så vidare. Trots detta är det ett hårt tryck på grönområden när staden ska förtätas. Genom att värdera ekosystemtjänster kan vi synliggöra hur människans välbefinnande och välfärd är beroende av biologisk mångfald och en fungerande naturmiljö. Denna typ av kunskap kan tillämpas i samhällets planeringsarbete för att så långt möjligt förena olika anspråk på stadens ytor och se till att biologiska värden beaktas.

Läs pressmeddelandet från Sveriges kungahus
Läs mer om Jenny Klingbergs forskning
Läs mer om forskningsprojektet Värdering av ekosystemtjänster av urban grönska

Miljöforskare Jenny Klingberg

Jenny Klingberg

Miljöforskningsinformatör i Botaniska trädgården och har doktorerat vid institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.

Kontakt: jenny.klingberg@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-03-02 11:56