Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Botanical Garden: COME IN! VSTUPTE! KOM IN! WEJDŹ! GYERE BE!

Projektmedlemmar i EU-projektet Come in!

Tillsammans med tre andra botaniska trädgårdar bedrev Botaniskas undervisning ett treårigt utvecklingsprojekt som har fått namnet "Kom in" på våra respektive språk samt på engelska. "Botanical Garden: COME IN! VSTUPTE! KOM IN! WEJDŹ! GYERE BE!"

Att öka tillgängligheten I Botaniska trädgårdar, för alla!

Från 2016, till sommaren 2019 samverkade vi med att utveckla metoder för att göra trädgårdarna mer tillgängliga ur flera aspekter. Det handlade såväl om hur man kan göra trädgårdarna mer fysiskt tillgängliga som hur man kan öka begripligheten i vår information. Detta kommer inte bara till nytta för de som har funktionshinder utan skall öka möjligheten för alla att såväl njuta som lära sig av trädgården. Trädgården skall kunna vara en mötesplats för alla!

Som vetenskaplig institution med pedagogisk verksamhet har vi ett ansvar när det gäller att ge alla möjlighet att besöka oss. Vår njutbara park skall kunna avnjutas av alla.

Avsikten med projektet var att :

 • samla och dela erfarenheter med varandra om kunskap och metoder för att öka tillgängligheten i botaniska trädgårdar och arboreta.
 • utveckla en metodologi för tillgänglighet för besökare I allmänhet
 • presentera en utställning med handledning, för alla sinnen
 • hålla en konferens om tillgänglighet i Ogrod Botanisczny - Poznań Polen 2019

Deltagarna i projektet förutom vår egen trädgård är Prags botaniska trädgård i Tjeckien, Ogrod Botanisczny i Poznań, Polen samt Magyar Arboretumok es Botanikus kertek Szovetsege: Ungerns arboretumsammanslutning.

Utställning

Never alone- utställning om symbios för alla sinnen - Invigdes i Prag april 2018. Utställningen visades sedan på konferensen i Poznan juni 2019. Förhoppningsvis kommer utställningen till Sverige 2020 eller 2021.

Invigning utställning

Invigning av utställningen på Prags botaniska trädgård. Här står Jarmila Skružná med en modell av en Nepenthes, en köttätande växt.

Metodbok

 I projektet har vi sammanställt information i en metodbok som finns på svenska och engelska. Önskar du beställa ett exemplar, kontakta Helen Ekvall.
Metodbok

Konferens

Vi var medarrangörer till den internationella konferensen: International conference on accessibility - Botanical garden: A green world for everyone! Educational activities for visitors with special needs in green spaces.
Poznan Polen 9 - 12/6 2019

125 personer från länder i Europa deltog i konferensen och delade med sig av sina erfarenheter.

 • Grupp från konferensen i Poznan
  Bild 1 av 4

  Exkursion i gamla stadsdelen i Poznan.

 • Pyssel inför konferensen
  Bild 2 av 4

  Workshop - The Garden of Scents.

 • Grupp från konferensen i Poznan
  Bild 3 av 4

  Guidning av Spatial and Orientation Park.

 • under konferensen i Poznan
  Bild 4 av 4

  Poster session.

Come in

Projekt COME IN!

Läs mer om projektet och de föreläsningar, workshops och skrifter som finns och gjorts på ämnet tillgänglighet i botaniska trädgårdar.

Botan entréområde

Att skapa en trädgård för alla

Lyssna på ett inslag från Ljudmagasinet när Helen Ekvall pratar om hur Botaniska jobbar för att skapa en tillgänglighetsanpassad trädgård för alla.

EU projekt logotyper

Senast uppdaterad: 2021-07-02 10:13