Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Bygg ett insektshotell

hotell för insekter

I entrén till Botaniska trädgården finns under 2021 ett fågeltorn med olika holkar. Här finns också ett bo för humlor. Här få du veta hur du kan bygga ett hem till humlor och andra pollinatörer. Vad är ett insektshotell? Oftast när man pratar om insektshotell så menar man något som vi människor gjort och som kan bli ett hem där insekter kan lägga ägg och föda upp sina larver. Framförallt brukar man göra insektshotell till olika steklar, till exempel solitärbin och humlor. Dessa insekter är enormt viktiga för pollinationen. Det betyder att de behövs för att många växter skall kunna få frukt. Frukten blir kanske mat till oss eller till djur, eller ge oss frön som vi kan så och odla nya växter!

Hotellgästerna

Humlor bygger tillsammans på sitt bo hela sommaren men samhället övervintrar inte. Humledrottningen föder upp en kull med larver som blir arbetshumlor som sedan hjälper till och föder upp fler. På sommaren föds nya drottningar som parar sig. Dessa övervintrar var för sig och bygger var sitt nytt bo till våren. Alla arbetshumlorna dör på hösten.

Man kan ge humlor ett hem genom att gräva ner en blomkruka. Hålet i bottnen på krukan bör skyddas mot regn med hjälp av ett par stenar eller liknande. I boet kan man gärna lägga litet mjukt bomaterial. Många av humlorna föredrar en längre ingångstunnel för att lättare kunna skydda boet mot möss och andra plundrare.
 
Många av humlorna föredrar en längre ingångstunnel för att lättare kunna skydda boet mot möss och andra plundrare. På bilderna ser ni två exempel på hur man kan bygga. Trälådan med plexiskiva ger möjlighet att titta in och se hur de har det.
 
Humlebo med plexiglasskiva

Humlebo byggd av kruka
 
Humlor, honungsbin, myror och getingar kallas sociala steklar. Dom bygger stora samhällen, med flera hundra eller till och med flera tusen invånare.

Solitärbin och solitära getingar lever ensamma. Varje hona föder ensam upp en kull. Varje ny hona som växer upp kommer själv att försöka starta ett eget bo.

Olika arter bygger på olika sätt. Murarbin, tapetserarbin eller sandbin använder olika material och väljer också olika ställen att bo på. Man kan till exempel hänga upp bamburör och andra ihåliga strån och stjälkar, lägga fram cementhålsten eller tegel med hål, borra hål i träbitar, stockar eller sten eller lägga sandhögar på lämpliga ställen.

Bygg ett insektshotell själv!

Du behöver olika materiel och former. Där kan olika arter välja vad som passar just dem. Inkrypshålen för solitärbin skall helst vara 6-8 mm för de flesta arter, men flera murar igen hålet om de tycker att det är för stort. Allt från 3-12 mm kan fungera. Hålen skall vars minst 10-15 cm djupa! De är ofta för korta på bihotell som säljs i handeln.

Fjärilar och fjärilspuppor kan behöva lämpliga övervintringsplatser! Trälådor eller kartonger, med smala hål att krypa in i fungerar bra. De skall stå torrt, skyddade från vind och stark sol!

Bygg efter egen fantasi

Tänk på att placera insektshotellen så att de är skyddade mot möss och småfåglar! Sätt dem där möss och småfåglar inte kan komma åt dem! Kanske kan du skydda bygget med en bit kycklingnät? 
Många av dessa insekter bryr sig inte om ifall de har nära till sin grannes dörr, men det är bra om man ordnar så att de lätt kan skilja på ”adressen”, så man inte flyger fel. Du kan ordna det med olika färger eller mönster runt hålen.
Bygg stort eller smått, enkelt eller komplicerat, använd olika material! Det finns många sätt! Gör gärna nåt snyggt som ni kan njuta av själva,  men framför allt - gör det praktiskt och hemtrevligt för insekterna!
Lycka till med era insektshotell! 

Inspiration 

Det finns massor av idéer från de som redan prövat att bli ”hyresvärdar” för insekter. Här hittar du mer inspiration från hela världen:
...eller googla själv på Bihotell, bee hotel, bug hotel, hotel de insects...

Senast uppdaterad: 2024-05-27 07:59