Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. The greenhouses are closed due to corona virus. Restaurangen har avvikande öppettider fr.om. 23/12. Läs mer 
När restaurangen har stängt finns en foodtruck i entrén

Bygg ett insektshotell

hotell för insekter

Vad är ett insektshotell? Oftast när man pratar om insektshotell så menar man något som vi människor gjort och som kan bli ett hem där insekter kan lägga ägg och föda upp sina larver. Framförallt brukar man göra insektshotell till olika steklar, till exempel solitärbin och humlor. Dessa insekter är enormt viktiga för pollinationen. Det betyder att de behövs för att många växter skall kunna få frukt. Frukten blir kanske mat till oss eller till djur, eller ge oss frön som vi kan så och odla nya växter!

Hotellgästerna

Humlor bygger tillsammans på sitt bo hela sommaren men samhället övervintrar inte. Humledrottningen föder upp en kull med larver som blir arbetshumlor som sedan hjälper till och föder upp fler. På sommaren föds nya drottningar som parar sig. Dessa övervintrar var för sig och bygger var sitt nytt bo till våren. Alla arbetshumlorna dör på hösten.  På bilderna ser du två exempel på humlekupor du kan bygga för att hjälpa dem med bo.

Humlor, honungsbin, myror och getingar kallas sociala steklar. Dom bygger stora samhällen, med flera hundra eller till och med flera tusen invånare.

Solitärbin och solitära getingar lever ensamma. Varje hona föder ensam upp en kull. Varje ny hona som växer upp kommer själv att försöka starta ett eget bo.

Olika arter bygger på olika sätt. Murarbin, tapetserarbin eller sandbin använder olika material och väljer också olika ställen att bo på. Man kan till exempel hänga upp bamburör och andra ihåliga strån och stjälkar, lägga fram cementhålsten eller tegel med hål, borra hål i träbitar, stockar eller sten eller lägga sandhögar på lämpliga ställen.

Bygg ett insektshotell själv!

Du behöver olika materiel och former. Där kan olika arter välja vad som passar just dem. Inkrypshålen för solitärbin skall helst vara 6-8 mm för de flesta arter, men flera murar igen hålet om de tycker att det är för stort. Allt från 3-12 mm kan fungera. Hålen skall vars minst 10-15 cm djupa! De är ofta för korta på bihotell som säljs i handeln.

Fjärilar och fjärilspuppor kan behöva lämpliga övervintringsplatser! Trälådor eller kartonger, med smala hål att krypa in i fungerar bra. De skall stå torrt, skyddade från vind och stark sol!

Bygg efter egen fantasi

Tänk på att placera insektshotellen så att de är skyddade mot möss och småfåglar! Sätt dem där möss och småfåglar inte kan komma åt dem! Kanske kan du skydda bygget med en bit kycklingnät? 
Många av dessa insekter bryr sig inte om ifall de har nära till sin grannes dörr, men det är bra om man ordnar så att de lätt kan skilja på ”adressen”, så man inte flyger fel. Du kan ordna det med olika färger eller mönster runt hålen.
Bygg stort eller smått, enkelt eller komplicerat, använd olika material! Det finns många sätt! Gör gärna nåt snyggt som ni kan njuta av själva,  men framför allt - gör det praktiskt och hemtrevligt för insekterna!
Lycka till med era insektshotell! 

Inspiration 

Det finns massor av idéer från de som redan prövat att bli ”hyresvärdar” för insekter. Här hittar du mer inspiration från hela världen:
...eller googla själv på Bihotell, bee hotel, bug hotel, hotel de insects...

Senast uppdaterad: 2019-03-01 15:55