Fröbomber
En fröbomb är en boll av lera och jord som fylls med fröer. "Bomberna" kastas på olika platser med förhoppningen att de ska börja gro nästa gång det börjar regna. Under tiden skyddar lerhöljet fröna från att bli spritt med vinden eller uppätna av fåglar och andra djur.
Fröbomber då och nu
Tekniken sägs ha varit vanlig i Mellanöstern och norra Afrika redan under antiken, men återupptäcktes på 30-talet av den japanska forskaren och lantbrukaren Masanobu Fukuoka, som experimenterade med naturliga odlingstekniker för att hitta på nya sätt att effektivisera matproduktionen under kriget.
Nuförtiden är idén bakom fröbomberna att göra outnyttjade ytor i staden gröna och levande, t ex refuger, rivningstomter, nergångna gamla industritomter - övergivna mellanrum i staden. Detta förknippas med "Guerilla gardening" (busodling) som började i New York på 70-talet och återigen fick en renässans sedan 2004, utgående från London.
Hur man gör en fröbomb
Blanda olika frön från växter som finns vilt i ditt närområde och som kan etablera sig lätt utan att någon behöver sköta om dem, t ex olika ängsblommor.
Många av dessa blommor lockar till sig humlor, fjärilar och bin och gynnar den biologiska mångfalden. De blommar över hela sommaren och ger en varierande och färgglad miljö. Lera kan man få från en lerig jord, från en sjöbotten eller köpa i affär.
Recept
- 3 dl finmald lera
- 2 dl kompostjord
- 0,5 dl fröer
- ca 1,5 dl vatten
Blanda allt väl till en lagom fast smet. Knåda ihop till en boll för att sedan rulla ut till en limpa. Dela i sex delar och rulla till bollar. Vänd gärna runt i kompostjord. Låt torka något dygn och släng sedan ut på lämpligt ställe.