Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mumsiga morötter och delikata potater

Det är dags att skörda men vad är det vi äter egentligen? Vi pratar lite om ekologisk odlingoch jämför med annan odling. Vi samlar frukt och grönsaker från köksträdgården, jämförsorter och funderar över vilka delar av växten vi äter. Sedan funderar vi över vad det är somfinns i frukt och grönsaker som kroppen behöver? Klassen får med sig skörden hem tillklassrummet för vidare studier eller kanske för att laga en god soppa.

Lektionens upplägg

  • Höst
  • F- 3
  • 50 min
  • Lgr 11

Hem och konsumentkunskap

Centralt innehåll

I årskurs 1–6

Miljö och livsstil

  • Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur de påverkar miljö och hälsa.
  • Återvinning i hemmet och i närområdet och hur den fungerar.

Naturorienterande ämnena

Centralt innehåll

I årskurs 1–3

Kropp och hälsa

  • Betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra.

Grundsärskolan 2011

Naturorienterande ämnena
Centralt innehåll

I årskurs 1–6

Mönster och strukturer i naturen

  • Årstidsväxlingar och kännetecken för de olika årstiderna. Vilka konsekvenser årstidsväxlingarna får för människan.

Naturvetenskap i vardagen

  • Källsortering och återvinning av vardagliga föremål. Kompostering av organiskt material.
  • Verksamheter i närsamhället som rör naturvetenskap, till exempel odling, djurhållning och olika former av tillverkningsindustri. Deras betydelse för elevens dagliga liv.

Kropp och hälsa

  • Hur hälsan påverkas av kost.

Metoder och arbetssätt

  • Fältstudier, experiment och sorter

Senast uppdaterad: 2019-11-20 13:52