Växtvärldens mångfald
Växterna är livsviktiga för livet på jorden. Hittills har ungefär 300 000 växtarter beskrivits, men fortfarande upptäcks många nya. I Botaniska trädgården studerar forskarna arternas egenskaper, släktskap och utveckling.
De gröna växterna är basen för den biologiska mångfalden på jorden. Växterna har den unika förmågan att skapa sin egen mat genom att fånga upp solens energi. De producerar syret som vi andas. De tar upp koldioxid från atmosfären och reglerar på så sätt klimatet. Vi människor utnyttjar dem som mat, bränsle, byggmaterial och läkemedel. Dessutom är de ju så vackra!
Växterna har anpassat sig på en mängd sätt för att kunna överleva i olika miljöer. I öknen lever kaktusar som klarar starkt solsken och månader utan regn genom att lagra vatten i sina tjocka stammar. I näringsfattiga områden finns köttätande växter som fångar insekter i sina fällor. Näckrosen har utvecklats till att växa i vatten.
Botanisk forskning handlar om att beskriva denna otroliga variation. Arternas olika utseende, egenskaper och utveckling utforskas. Vem är släkt med vem? Forskarna undersöker också vilka växter som växer var och varför de lever just där.
Ökad kunskap om växtvärldens mångfald av arter är ovärderlig. Det krävs för att kunna bedöma vilka arter som är utrotningshotade, hur vi kan rädda dem och för att lära oss använda växterna på ett hållbart sätt.