Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lök- och Knölväxter

Botaniskas löksamling

I Botaniska har vi under många år specialiserat oss på att odla lök- och knölväxter som samlats in från alla världsdelar. Vi har idag en mycket stor och värdefull samling, som ständigt växer tack vare fröbyten och nya insamlingsresor.

En stor del av dessa sällsynta skönheter hittar du i Lökträdgården. Anläggningens officiella namn är Lökträdgården till Per Wendelbos minne. Per Wendelbo var prefekt för Botaniska 1965-1981 och planterade lökintresset i trädgården. Han lade grunden till de förnämliga samlingar som fortlever och utvecklas idag. Lökträdgården har sin främsta säsong under februari-maj då de flesta av växterna blommar.

Lök- och knölväxter har anpassat sig till ett klimat med mycket torr, varm sommar men fuktig och sval höst, vinter och vår. Ett samlingsnamn för dessa växter är geofyter som kommer av grekiskans geos = jord och phyton = växt. Under den torra och ogästvänliga sommaren vilar växterna under jord i ett "översomrings-organ" som kan vara en lök eller knöl. Översomrings-organet innehåller näring och vatten som hjälper växten att klara den långa vilan. På våren är det bråttom, blomman behöver pollineras innan torkan startar. För att locka insekter har blomman ofta lysande färger.

Läs mer om Lök- och knölväxterna nedan.

Botaniskas samling

Prydnadslök har odlats sedan trädgårdens tillkomst. Vår samling av botaniska lökar grundlades under 1960-talet då Per Wendelbo blev trädgårdens prefekt.

Odling av lök- och knölväxter

Till skillnad från de flesta andra trädgårdsväxter vill lökväxterna ha en torr sommar. Vatten, näring och ljus får de under höst, vinter och vår.

Utbredning och klimat

Lök- och knölväxter finns främst i områden med medelhavsklimat och tempererat stäppklimat, mellan latitud 30° till 40°, norr respektive söder om ekvatorn.


Senast uppdaterad: 2017-01-25 11:14