Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Klippträdgårdens insekter

Humla i klippträdgården

Spana insekter i klippträdgården, men se upp med var du går!

Var försiktig!

Se dig för hur du trampar! Du måste vara rädd om både dig själv så du inte snubblar på stenar och staket. Ockå akta de många speciella bergväxterna från hela världen! De tål inte att man trampar på dem! Gå på stigarna! Man får inte gå eller klättra bland stenarna mellan växterna. Spring inte! Då HINNER du inte uppleva alla fina blommor och småkryp! 

Klippträdgårdens pollinatörer

I klippträdgården har du goda möjligheter att få se många olika slags pollinatörer. När du kommer upp för backen ska du titta särskilt noga på vänster sida. Här surrar det, en solig vårdag eller under sommaren, ofta av flitiga bin och fjärilar av olika. Hittar du något som särskilt lockar insekter?

Blomflugan

Leta efter de svävande blomflugorna, som likt kolibrier eller helikoptrar "hovrar". Det betyder att de står stilla, flygande i luften framför blommorna! Andra blomflugor landar på blommorna och kryper runt. Ofta har blomflugor "mimicry". Det betyder att de luras genom att se ut som farligt eller otäckt. Därför kan den ofta slippa att bli fångad och uppäten. 

Deras larver kanske sitter på en planta i närheten och mumsar bladlöss, medan de vuxna tankar nektar och äter sig starka för att kunna para sig och lägga ägg som kläcks till ännu fler bladlusätare...

Hitta pollinatörerna

Följ ett bi, en humla eller en fjäril, försiktigt, på avstånd utan att skrämma det! Tänk på att inte ställa dig så att du skuggar! Hur många blommor besöker din pollinatör på fem minuter?

Kan du hitta den stora ekstammen som är både ett kostverk av konstnären Stewart Ian Frost och samtidigt ett höghus för bin? Längst till höger i klippträdgårdens öppna område hittar du ekstammen som är borrad full med hål. Hålen sitter i spännande mönster, som ett konstverk. Detta konstverk är också till stor nytta! I hålen kan solitärbin lägga sina ägg och mata sina larver med nektar. Det behöver inte vara en hel ekstam, utan kan räcka med några grova grässtrån, bambupinnar eller plaströr, fasttejpade under en fönsterplåt!


Senast uppdaterad: 2019-04-10 14:06