Botaniska på expedition i Tadzjikistan

Botaniskas trädgårdsmästare Johan Nilson och vetenskaplige intendent Magnus Lidén är nu på plats i Tadzjikistan i Centralasien för att samla sällsynta vilda lökar, knölar och frön och bevara dem för framtiden.
I packningen finns herbariepress, sticklingslådor, stora mängder fröpåsar, fältkläder och solskyddsfaktor. Under två veckor ska de vandra i bergen och söka efter en lång lista arter tillsammans med lokala kollegor från Kulob botaniska trädgård i Tadzjikistan. Med på expeditionen är också representanter från Longwood Gardens i Philadelphia och Royal Botanic Gardens, Kew, i London.
Syftet med expeditionen är att samla lökväxter till trädgårdarnas växtsamlingar och bevara dem för framtiden. I en värld av klimatförändringar där arter dör ut allt snabbare är det ett viktigt arbete som möjliggör framtida återplanteringsförsök. Expeditionen möjliggör också forskning på det insamlade materialet och stärker på så sätt de botaniska trädgårdarna som forskningsinfrastruktur. Dessutom bidrar expeditionen till att öka kunskapen om floran på plats vilket hjälper Tadzjikistan att ta hand om sin egen natur.
- Vi letar särskilt efter irisar, klockliljor och tulpaner men också ett par arter av kuddvivor. Det ska bli otroligt spännande att se vad vi hittar. Drömmen vore att hitta en specifik iris som aldrig tidigare samlats för bevarande och kanske att få se en snöleopard, säger Johan Nilson.
Personal från Botaniska deltar återkommande i olika insamlingsresor för att samla nya växtarter och öka kunskapen om floran på olika platser. Ofta görs de i samarbete med andra botaniska trädgårdar i världen. Växter samlas alltid med tillstånd.
Läs mer här: Insamlingsresor & expeditioner - Göteborgs botaniska trädgård