Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Covid-19

Tänk på att hålla avstånd till andra besökare och till vår personal. Välj gärna annan väg än huvudvägen. Respektera anvisningar i butik och restaurang. Tack för hjälpen.

Madagaskarstjärna

Madagaskarstjärnans (Angraecum sesquipedale) hemland är Madagaskar där den växer som epifyt från havsnivån och upp till cirka 1000 meters höjd. Den ungefär 20 cm vida blomman har en 30–35 cm lång sporre där nektarn produceras och lagras.

Växten samlades första gången 1822 och blev berömd genom att Charles Darwin förutsade att orkidéns pollinatör måste vara en fjäril med en så lång sugsnabel att den når ned i botten på sporren. Långt senare, efter Darwins död, upptäcktes pollinatören, en nattaktiv fjäril med 26 cm lång sugsnabel. Fjärilen, som dittills varit okänd för vetenskapen, fick namnet Xanthopan morganii subsp. praedicta, där praedicta betyder den för­ut­sagda.

I tropiknattens djupaste mörker stannar fjärilen upp framför blomman och rullar ut sin långa sugsnabel som den annars bär som en lakritsrulle under "hakan". Sedan prickar den sporrens mynning mitt i blomman och för ner snabeln till botten för att suga i sig nektar, samtidigt som orkidén pollineras.


Senast uppdaterad: 2018-10-11 10:12