Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Disa uniflora

Disa uniflora

I Botaniska trädgårdens orkidésamling intar Disa uniflora från Taffelberget vid Kapstaden i Sydafrika en särställning. Den anses mycket svårodlad, men Botaniska trädgården har haft fina exemplar sedan 1932.

I naturen hittas Disa uniflora i bäckkanter och på sluttande fukthedar. Det är miljöer som är svåra att efterlikna i odling.

Släktet Disa innehåller 99 arter jordorkidéer och flertalet hittar man i Sydafrika. Disa uniflora växer på ett litet område i sydvästra Kapprovinsen. Efter att ha varit på väg att utrotas av samlare från världens alla hörn, fridlystes den tidigt, återhämtade sig och är idag inte längre hotad av utrotning.

Botaniska trädgårdens samling av Disa uniflora hittar du i växthusens Disahus där de blommar med sin utsökta röda färg under juli och augusti.

vaniljorkidé

Äkta vanilj

Äkta vanilj kommer från frukten av en orkidéart som heter Vanilla planifolia.

Senast uppdaterad: 2017-02-20 13:33