Utbredning och klimat

Lök- och knölväxter finns främst i områden med medelhavsklimat och tempererat stäppklimat, mellan latitud 30° till 40°, norr respektive söder om ekvatorn. Särskilt geofytrika områden är: 1) ett bälte från medelhavsområdet via Turkiet till Centralasien; 2) Kalifornien och Oregon i västra Nordamerika och 3) Kap-provinsen i Sydafrika. Majoriteten av våra trädgårdslökar härstammar från det euroasiatiska "lökbältet".
Tulpaner (Tulipa), klockliljor (Fritillaria), våriris (Iris reticulata) och hyacinter (Hyacinthus) är utpräglade stäppväxter med lång varm vila.
En annan grupp av geofyter, t ex blåstjärna (Scilla), vårstjärna (Scilla forbesii), vårkrokus (Crocus vernus) samt porslins- och pärlhyacint (Puschkinia scilloides och Muscari botryoides), härstammar från bergsängar i områden med medelhavsklimat. Där är somrarna kortare och fuktigare. Geofyter från dessa områden är ofta väl lämpade för svenskt klimat och de förvildas gärna.
Slutligen finns en stor grupp geofyter, till exempel nunneört (Corydalis), treblad (Trillium), vitsippa (Anemone nemorosa) och hundtandsliljor (Erythronium) som härstammar från lundmiljöer. Den typen av miljö finns i de flesta områden med tempererat klimat. I lundmiljöer passar också geofyternas strategi med en snabb vårutveckling innan träden fått löv. Här är det alltså främst bristen på ljus och inte vatten som är anledningen till vilan under sommarens lövverksdunkel.
Sveriges klimat passar dåligt för geofyter. På tunna, sommartorra jordar som på alvar, klippor och grus finner vi mandelblomma (Saxifraga granulata), gräslök (Allium schoenoprasum) och våradonis (Adonis vernalis). Den bördiga lunden har en rikare geofytflora med till exempel nunneörter (Corydalis), sippor (Anemone), svalört (Ficaria verna), desmeknopp (Adoxa moschatellina), vårlök (Gagea lutea) och ramslök (Allium ursinum). Påskliljor (Narcissus pseudonarcissus), krokus (Crocus), vårstjärnor (Scilla forbesii), med flera förekommer ofta som "trädgårdsflyktingar."