Sydafrika 2024
I november 2024 reste Göteborgs botaniska trädgårds Professor Anthony Verboom och intendent Kent Kainulainen till Sydafrika för att samla växter i Västra kapprovinsen.
Resan planerades tillsammans med kollegor från Bolus-herbariet och Compton-herbariet i Kapstaden. Under två veckor så reste vi i bergen i Västra kapprovinsen och besökte Cederberg, Jonkershoek, Langeberg, Outeniquas, Riviersonderend, Swartberg och många andra platser. Syftet var främst att samla material för pågående forskning inom växtfamiljerna Asteraceae, Cyperaceae och Poaceae. Ny genomisk forskning i den extremt artrika floran i Kapprovinsen har visat att arter som tidigare ansetts ha en stor utbredning ofta egentligen består av flera arter. På den här resan så fokuserade vi på tre släkten Ehrharta (Poaceae), Osteospermum (Asteraceae) och Tetraria (Cyperaceae), och vi samlade prover för att kunna kvantifiera den genetiska variationen, identifiera populationer som representerar historiska klimatrefugier, samt för att utvärdera artavgränsningar. En ytterligare målsättning med vår resa var att samla frön av olika brandanpassade växter för Botaniskas samlingar.
De flesta lokaler vi besökte har en hedvegetation som heter fynbos. Det är en gammal vegetationstyp på mycket näringsfattig mark som är starkt präglad av brand. Regelbundna bränder spelar en central roll i frigörandet av näringsämnen och skapar en mosaik av habitat som är väldigt artrik. Växtfamiljen Asteraceae är mycket väl representerad i fynbos-floran, och uppvisar där en förvillande mångfald, som exempelvis den lilla mossliknande litofyten Muscomorphae, eller Corymbium, som med tuvor av gräsliknande blad lätt misstas för en monokotyledon. Vi hittade också flera arter av Osteospermum, som O. moniliferum, en vanlig art men med en för växtfamiljen mycket ovanlig egenskap: saftiga frukter. Frukterna uppskattas av fåglar som sprider fröna. I Boosmansbos-bergen samlade vi den omisskännliga Osteospermum corymbosum – en kortlivad buske som växer upprätt med få eller inga grenar och som håller sin flocklika blomställning högt över den annars lågvuxna vegetationen.
Förhoppningsvis kommer vi att kunna visa upp några av dessa arter på Botaniska när de nya växthusen står färdiga – en liten andel av den stora artrikedomen i fynbos-floran.
Kent Kainulainen och Tony Verboom