Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Skolträdgårdens insektshörna

odlingslådor i skolträdgården

Spana in Skolträdgårdens insektshörna och andra ställen där det surrar.

Pollinatörerna i Botaniskas Skolträdgård

Längst ned i skolträdgårdens högra hörn har vi gjort iordning en insektshörna där bin, humlor, fjärilar och skalbaggar kan avnjuta en god middag, eller ordna ett hem för sina barn! Man kan besöka dem genom att gå på gången runt den upphöjda odlingsbädden.

Längs staketet står ett par buskar som med sina blommor ger nektar till insekterna. På staketet hänger ett par förberedda boplatser av olika slag för insekter. Det upphöjda stenpartiet har plats för både humlebon och flera av insekternas favoritblommor.

Utanför staketet, ned mot Vitsippsdalen, finns barnkammare för många insekter.
I stockarna lever många vedinsekter och träd, buskar och örter är mat för insektslarver som när de vuxit färdigt, förpuppat sig och utvecklats till färdiga insekter kommer att vara viktiga pollinatörer. Ett exempel är guldbaggen.

När ni kollar runt bland insekterna kanske ni ser vilka olika blommor som olika insekter är speciellt förtjusta i. Några blommor besöks bara av vissa. Humlor och olika bin kan öppna blommor som ingen annan insekt kan komma åt nektarn från. Läppblommiga växter är ofta stängda tills en tung humla eller ett bi med rätt form trycker ned läppen.

När ingen annan klass är inbokad för lektion i vår skolträdgård är ni välkomna att titta på egen hand i insektshörnan. Respektera andra klassers arbete och rör inte deras odlingslådor!

Fler platser i Botaniska för insektsstudier

Förutom skolträdgårdens insektshörna finns det flera andra platser i Botaniska där det fungerar bra att arbeta med pollinatörer och pollination. Många dessa platser har fått egna arbetsblad du kan ladda hem.

Gör ditt eget arbetsblad

Om ni istället skall arbeta med att titta på insekter på annan plats, till exempel intill er egen skola, i en stadspark eller i andra trädgårdar, går det bra att ur arbetsbladen saxa ihop de uppgifter ni har användning för. Låt oss gärna ta del av ert eget arbetsblad, och vi är tacksamma om ni skriver in Göteborgs botaniska trädgård som källa.

Ett exempel finns med, nämligen ett särskilt blad om Trädgårdsföreningens Rosarium, mitt i Göteborg, nära Drottningtorget och Centralstationen. Det finns rosor att titta på även i Botaniska trädgården, men ingen så stor samling av prydnadsrosor men runt örtagården i Botaniska finns flera vildrosor och buskrosor i odling. Dessa är ofta är fulla med bin.

Boka pollinationslektion

Det går att boka en särskild lektion om insekter och pollination. Spana in vårt lektionsutbud.

Boka lektion

 


Senast uppdaterad: 2019-11-22 14:51