Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Allmänt om fjärilar

fjäril bland iris

Dagfjärilar utvecklades för mellan 70 och 100 miljoner år sedan i samband med blomväxternas explosiva utvecklingen. I Sverige finns det ca 120 arter dagfjärilar i hela landet.

Hot

Tyvärr ser dagfjärilarnas framtid ganska dyster ut. Idag uppskattar man att en av åtta dagfjärilar i Europa är hotade. En av de främsta orsakerna är att fjärilarnas livsmiljöer förändras och försvinner i allt snabbare takt när landskapet brukas allt mer intensivt. Hot mot värdväxter hotar även fjärilarnas existens.

Pollination

Fjärilar är viktiga pollinatörer. Pollination är en ekosystemtjänst, vilket är något som naturen bara gör, ofta helt gratis dessutom, och som vi drar nytta av. Många blommor är helt beroende av fjärilar för sin pollination. Fjärilar är beroende av söta vätskor för att få i sig den näring och energi som de behöver. Eftersom vuxna fjärilar endast har en sugsnabel att inta föda med fungerar nektar som en perfekt näringskälla. Medan fjärilen är på besök hos blomman får den ovetande med sig en del pollen på kroppen. Vid nästa blombesök hamnar pollenet från fjärilens kropp i den nya blomman, och förhoppningsvis landar det precis på pistillen så att befruktning kan ske och ett frö senare kan bildas. Ett ömsesidigt utbyte.

Fjärilens livscykel

Fjärilar har en spännande livscykel: från ägg till larv till puppa och slutligen till vuxen fjäril. De har två helt olika livsformer som är beroende av helt olika födokällor: imagon (vuxen fjäril) och larven.

Imago

Den vuxna fjärilens korta liv är fokuserat på parning, det gäller att hålla sig vid liv tills man hittar en partner. Att flyga är oerhört näringskrävande vilket betyder att fjärilen ständigt måste dricka för att få energi. Många fjärilar kan söka nektar från olika sorters växter men de har sina favoriter – som har rikligt med nektar och som de lätt kan komma åt med sin sugsnabel.

Larven

Efter parningen måste honan hitta rätt växt för att lägga sina ägg. Många fjärilar har kanske bara en växtart där de kan lägga sina ägg medan andra har några olika som de kan välja mellan. Växten kallas för värdväxten och det är den växt som larven är beroende av för att få mat och skydd. Försvinner värdväxten från miljön kommer även fjärilen att försvinna.


Senast uppdaterad: 2019-03-01 13:58