Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Thai-venusskon blommar i växthuset!

Thai-Venussko

På grund av dess mycket begränsade utbredning och på grund av illegal insamling och handel så är denna vackra orkidé idag akut hotad i vilt tillstånd.

Thai-venusskon är en ovanlig orkidé med det vetenskapliga namnet Paphiopedilum exul (Ridl.) Rolfe. Arten är endemisk till Thailand, där den växer på kalkstensklippor kring Krabi. 

Venussko-släktet består av ungefär 90 arter som förekommer i tropiska och subtropiska Sydostasien, Kina och Indien. Venusskon pollineras vanligen av blomflugor. Blomflugan erbjuds ingen nektar utan lockas istället av blommans staminodium, vars knöliga och glansiga yta förmodligen lurar den att tro att den hittat en bladluskoloni och därmed en bra plats att lägga sina ägg (blomflugans larver äter bladlöss). Klättrar flugan ner i blommans läpp så måste den passera pistillens märke och sen ståndarna för att kunna ta sig ut, och har den då tidigare besökt en annan blomma och bär med sig pollen från den, så kan blomman bli pollinerad.

Nu kan du se Paphiopedilum exul blomma i vårt växthus tillsammans med andra arter i släktet som P. appletonianum, P. delenatii, P. gratrixianum, P. insigne, P. primulinum, P. sukhakulii, P. tonsum och P. wardii!


Senast uppdaterad: 2019-03-04 11:53