Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Den hemlige fripassageraren

Arpophyllum giganteum

Nu blommar Arpophyllum giganteum i Disahuset i växthusen.

Från tropiska Mellanamerika härstammar orkidén Arpophyllum giganteum. Det finns ett par saker som skiljer denna art från de flesta andra orkidéer. För det första ser blommorna ut att sitta upp och ner. Läppen pekar nämligen uppåt, vilket beror på att fruktämnet inte är vridet. För det andra är pollenklubborna grå istället för gula.

Den här orkidén pollineras av kolibrier. Varje enskild liten blomma har kanske inte så mycket nektar i sin mycket lilla sporre, men tillsammans blir det tillräckligt för att det ska vara värt besöket för fågeln.

Denna orkidés konstruktion med grå, diskreta pollen och att läppen pekar uppåt, gör att fågeln inte märker att pollen har fastnar på näbbens undersida. På så sätt åker blommans pollen med som en hemlig fripassagerare ut i den tropiska skogen i Mellanamerika där den växer.

Magnus Lidén docent i systematisk botanik 


Senast uppdaterad: 2018-01-25 15:49