Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Natur, trädgård och hälsa

Forskning visar att natur och trädgård har en mycket positiv inverkan på människors hälsa och välbefinnande. Botaniska trädgården arbetar för att utveckla naturens och trädgårdens bidrag till en god livsmiljö.

Forskningen visar att tillgång till natur och trädgård gör att patienter tillfrisknar fortare, anställda blir mindre stressade och dagisbarn får bättre motorik och högre koncentrationsförmåga. Även utsikt mot naturen från ett fönster har positiva effekter. Det behövs alltså inte någon vildmarksvistelse för att ta del av naturens positiva effekter.

Fler och fler människor flyttar in till städerna. Det gör att trädgårdar, parker, grönområden och tätortsnära skogar får ökad betydelse för människors rekreation och friluftsliv. Dessa områden är mycket viktiga av den enkla anledningen att de är nära och lätt åtkomliga för många människor.

Ökad förståelse för hur och varför natur och trädgård har positiva effekter på vår hälsa kan leda till många fördelar både för den enskilda människan och samhället. Botaniska trädgården har sammanställt forskningsresultat kring naturens och trädgårdens betydelse för hälsan. Publikationerna finns att köpa i Botaniska trädgårdens butik. Mer information om litteratur finns på Gröna Rehabs hemsida.

Naturen minskar stress

Vad har natur och trädgård för betydelse vid rehabilitering av stressrelatread ohälsa i anslutning till Gröna Rehab? Läs mer om hur naturen minskar stress.

Pollen och hälsa

Hur kan pollenprognoserna förbättras och öka livskvaliteten hos allergiker? Läs mer om pollen och hälsa.


Senast uppdaterad: 2017-01-23 15:35