Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Vilken växt - floristiktävling

vitsippa

För 5-e klassare i Västra Götalandsregionen 2019

Deltävlingarna

Utförande av deltävlingar på fyra orter spridda över regionen.

Deltävlingarna genomförs på fyra treparallelliga skolor, en i varje delregion (Bohuslän, Älvsborg, Skaraborg samt Göteborg.

Inför deltävlingarna får klasserna besök och stöd av en av oss från Botaniska, samt någon från endera något av uppbackande lokalt science center/naturskola eller från stödjande botanisk förening. De har också fått kontaktuppgifter till stödpersoner, fått floror och luppar.

Web-baserad deltävling, utförd en förmiddag i april med hjälp av enkätverktyget EsMaker.

Hur går tävlingen till?

Tre klasser på fyra platser fyller i enkäten som är öppen endast en förmiddag. Till sin hjälp har de också vår hemsida där det också under endast denna förmiddag ligger bilder som handlar om de frågor som ställs.

Bilderna kan till exempel föreställa en naturmiljö eller ett antal växtarter. I frågorna gäller att sålla ut "katten bland hermelinerna" eller att para ihop rätt namn med rätt bild. Vi försöker ha såväl en ekologisk touch som ett floristiskt igenkännande som uppgifter, till exempel att skilja ut rätt växtställe för rätt växt, skilja ut tex en korgblommig eller umbellat bland helt andra växtfamiljer, ett träd bland örter, ett gräs,...

Hur många är med och deltar?

Det blir totalt 12 skolklasser med totalt ca 300 elever. Frågorna kan besvaras individuellt eller tillsammans.

Varje klass lämnar in högst så många svarsenkäter som antal elever i klassen, dock minst 10. De har 3 timmar på sig. Den klass med högsta genomsnittet i varje delområde är deltävlingsvinnare och går vidare till finalen i Botaniska i maj-juni. Denna genomförs liksom tidigare år i GUs föreläsningssal vid Göteborgs botaniska trädgård, med klasserna som publik, samt tre elever från varje klass som tävlande. De kommer hit för ett heldagsprogram som inleds med denna tävling. Resten av programmet blir lättsamt, underhållande och icke-kompetitivt. Efter genomförd tävling får klasserna glass, tid för lekar och medhavd matsäck, samt ett par trevliga stationsbesök som får ALLA att känna sig som vinnare och som väcker allas intresse för botanik!

Vi hoppas att vi kommande år skall kunna genomföra denna tävling med fritt deltagande för alla femteklasser i hela VG-regionen.


Senast uppdaterad: 2019-01-14 13:46