Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarsvamp - Mild gulkremla

Den regniga försommaren ger goda förutsättningar för några tidiga matsvampar! Plocka godsaker redan i juni/juli!

En riktigt tidig svamp

Vanliga gula kantareller brukar kunna ge en ganska riklig tidig skörd vid rätt väderlek, men leta också efter en av de tidigaste kremlorna: den milda gulkremlan! Denna är en riktig delikatess, kan ge fantastiskt bra skörd om vädret är det rätta, den är lätt att hitta, finns i hela landet och har inga farliga förväxlingssvampar. Mild gulkremla hittar du i mer eller mindre fuktig björkskog, ofta i vitmossa (och då menas VITMOSSA, inte renlav!)

Om det är torr väderlek blir den snabbt angripen av svampmyggor som lägger sina ägg i ring på hattens undersida, mitt mellan fot och hattkant. Skrapa bort ev. angrepp med kniv, dela den ihåliga foten på mitten, skrapa och eventuellt skölj av skräp från det klibbiga blekt citrongula hattskinnet. Svampen har en mycket karaktäristisk kremlesmak, passar utmärkt till både råkost och som stekt. Som med alla kremlor är något av det läckraste man kan göra att fylla piroger med välstekta kremlor kryddade med svartpeppar och lök.

Mykorrhizasvamp

Alla kremlor är mykorrhizasvampar och bundna till vissa trädarter. Den milda växer som sagt med björk, De skarpa arterna som inte är delikata, är oftast något mörkare, smutsgula, växer på lite torrare mark och brukar dyka upp först senare på säsongen.

Kremlor känns allmänt igen på "kremlig" fot: Smulas lätt sönder, ungefär som vällagrad prästost, hårdast på ytan och mer eller mindre svampig eller ihålig i mitten. Du kan inte rispa trådar av kremlans fot (samma sak med riskor som dock har ej avdragbart hattskinn, samt mjölksaft i skivorna). Finns inga farliga kremlor. Den ljusröda arten med namnet giftkremla, är så etterstark och lika sannolikt att man skall förgiftas av som vanlig peppar. Smaka, och du lär inte stoppa i dig mer.

Vi önskar alla en RIKTIGT GOD kremlesommar!

Mer information om Gulkremlan


Senast uppdaterad: 2019-11-22 10:37