Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Barkbåtar

Barkbåt hållen av ett barn

Att tillverka små fina båtar av bark är enkelt och kan göras med alla åldrar från ca tre år och uppåt.

Det man behöver

Material

Barkbitar. Bäst är grov bark från en gammal tall. I de flesta av våra stadsnära fritidsområden växer stora tallar. Bryt för all del inte loss bark från växande träd! Man kan ofta hitta lösa
barkbitar, i synnerhet nära stubbar där träd fällts.

Det bästa, och mest spännande, är nog ändå om man hittar en död tall eller högstubbe där spillkråkan "spillt" eller snarare "spilat"
dvs mejslat loss stora barkstycken. Sådana barkstycken kan ni utan problem plocka med er för att pyssla med! Spillkråkan är ju egentligen inte intresserad av barken. Den ville ju bara få fram insekterna som gömde sig bakom!

Vill ni bygga segelbåtar behöver ni förutom barken ett par smala pinnar till master och några löv till segel.

Verktyg

Man kommer långt med en täljkniv + eventuellt en syl eller spik till att göra hål för mast. Man klarar sig faktiskt väldigt långt med bara en grov sten att fila barkbiten på. Detta är naturligtvis extra praktiskt när man jobbar med små barn som man inte vill skall hantera kniv själva.

Hur gör man?

Släpp lös den egna fantasin och forma allt från snipor, jullar och kanoter till stora fartyg: kanske en skonare, en hjulångare, en galeas eller varför inte Barken Viking gjord av bark! Inspireras av bilder i böcker och tidningar eller Googla för att hitta spännande båtmodeller!

På knä framför en stor grov sten kan man lätt forma en båt av en barkbit. Välj ett barkstycke som inte har för mycket sprickor och fila den mot stenen. Den som kan hantera en kniv kan urholka sin båt och göra sittbrunn, tofter och andra snygga smådetaljer, men egentligen åker
båten lika bra ändå.

Vill ni kunna segla med den trycker ni hål för mast med hjälp av en syl, en spik eller en spetsig kniv. Som mast kan man använda en tunn pinne av hårt träslag. Tryck fast ett löv på masten... sedan är det bara att vänta på bra vind!

Snabbseglaren med stor mast och stort segel kan behöva en köl för att den inte skall välta: gör en skåra på undersidan och tryck fast en liten vass sten så håller båten balansen bättre!

Lycka till med seglatsen!


Senast uppdaterad: 2019-11-28 15:41