Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Perennträdgårdens insekter

Bi på vacker perenn blomma i sprakande gulröda färger

Spana insekter i den färgsprakande Perennträdgården!

Botaniskas perennträdgård

Mellan vår undervisningslokal Roten och restaurangen ligger Perennträdgården. Här hittar man rabatter med många vackra växter som är perenna. Det betyder att de är fleråriga och har rötter som skickar upp nya skott varje år. Ungefär i mitten av dessa odlingar finns en japansk fontän som föreställer en skålformad blomma. Där kan man ibland se både insekter och fåglar dricka sig otörstiga.

Om du är här en varm dag, ställ dig vid fontänen och se om du ser några törstiga insekter!

Pollinatörer på besök

Kanske hittar du mängder av bin på timjan, kanske är budlejabuskarna i hörnen fulla med fjärilar, eller kanske hittar du både bin, humlor, fjärilar och skalbaggar på strålöga och rosenflockel. Vilka blommor är insekternas favoriter just idag?

Fjärilar

Perennträdgården mitt i Botaniska är en av de bästa platserna att titta på stora dagfjärilar.

Makaonfjärilen är en ovanlig besökare på perennträdgårdens växter. Den är en av Sveriges två största fjärilar. På bilden tankar den nektar på en flox. När den skall lägga ägg söker den sig till vissa flockblommiga växter, till exempel olika släktingar till dill, morot och persilja. I naturen är detta ofta till exempel kärrsilja längs sjöstränder, eller havsstrandens kvanne.

Kålfjärilen är en så kallad vitfjäril. Den besöker också ofta köksträdgården där den gärna lägger sina ägg på kålväxter. Även här i prerenn-trädgården finns några växter den kan lägga ägg på, bland annat strandkålen.

Av både blåvingar och pärlemorfjärilar finns flera arter som kan komma hit på besök.
Många blåvingearter lägger sina ägg på olika ärtväxter medan pärlemorfjärilar lägger ägg på bland annat violer.

Blomflugor

Leta efter de svävande blomflugorna som likt kolibrier eller helikoptrar "hovrar", det vill säga står stilla, flygande i lyften framför blommorna. Deras larver kanske sitter på en planta och mumsar bladlöss medan de vuxna tankar nektar och äter sig starka för att kunna para sig och lägga ägg som kläcks till fler bladlusätande larver...

Följ en pollinatör 

Följ ett bi, en humla eller en fjäril, försiktigt, på avstånd utan att skrämma det! Tänk på att inte ställa dig så att du skuggar. Hur många blommor besöker din pollinatör på 5 minuter? 

Om du följer ett honungsbi, kolla åt vilket håll det flyger när det efter ett tag lämnar Perennrabatten. Vart ska det flyga?

Närmaste bikupor ligger bortanför barrträden, rätt väster om oss. Kanske bor ditt bi där? Kan du se om det är pollen eller nektar på blomman? När de samlar nektar suger de med sin snabel. När de samlar pollen samlar de på pollenbyxorna. Man kan då se stora klumpar på bakbenen. På färgen av dessa bibyxor ser man ibland vilken slags blomma de besökt. Kan du titta in i någon blomma och se vilken pollenfärg den har?


Senast uppdaterad: 2019-11-22 14:32