Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Örtagårdens insekter

Påfågelöga på röd solhatt

Spana in insekterna i den väldoftande Örtagården en varm och solig dag!

Botaniskas Örtagård

Under sommaren kan man titta på pollinatörer och deras favoritblommor i Botaniskas Örtagård. Örtagården finns strax norr om Roten, vår undervisningslokal.

Under ett par månader varje år finns här en visningskupa där man försiktigt kan titta in i ett bisamhälle och studera drottningen och hennes arbetare. Man kan också se att många av bina flyger direkt ut till Örtagårdens kryddväxter och hämtar den nektar de behöver för att tillverka honung.

Räkna och undersök bin

I vilka kryddväxter sitter det flest bin just nu när du är här? I morgon, eller redan om någon timma, kanske de flockar sig runt andra blommor. Varför är det så?

Kan du se om det är pollen eller nektar som bina samlar i blomman? När de samlar nektar suger de i sig denna med sin snabel och sparar i honungs-magen. När de samlar pollen bär de hem det på pollenbyxorna som sitter på bakbenen. Man kan ibland se på färgen på pollenbyxorna vilken slags blomma de besökt. Kan du titta in i någon blomma och se vilken pollenfärg den har?

Getingar

Getingar kan också vara pollinatörer. Ofta försöker de annars att tjuva nektar genom att bita hål längst ned, i sidan på blomman. På så sätt kan den komma åt nektar som annars bara kan nås av till exempel tunga humlor eller fjärilar med långa snablar. Getingen kan alltså sprida pollen från blommans ståndare till pistillen på nästa blomma den besöker. 

Getingar är annars till stor del rovdjur som bland annat kan ses fånga bin vid bikupans ingång. De slickar också ofta sav på skadade träd eller på vinstockarna som växer intill örtagården. De äter också frukt. Getingar är inte lika håriga som bin och humlor och kan därför inte bära så mycket pollen på sin kropp.


Senast uppdaterad: 2019-11-22 14:43